Fasole cu ciolan afumat la cuptor

2K

Fasole cu ciolan afumat la cuptor

Bucătăria românească este bogată în arome și diversitate, reflectând tradițiile și influențele istorice ale fiecărei regiunii, în parte. Oferă o varietate mare de preparate delicioase. Fiecare regiune a țării are propriile sale specialități culinare, reflectând diversitatea culturală și geografică a României.

De fapt „întreaga Românie este o ţară nedescoperită gastronomic”, o bucătărie originală, savuroasă, dar şi spectaculoasă în acelaşi timp, la fel ca orice bucătărie a lumii.

Ce ar putea fi mai tradiţional şi mai românesc, decât mâncarea de fasole cu ciolan afumat alături de o delicioasă salată de varză murată?

Dacă nu aveţi la îndemână ciolan afumat puteţi folosi şi cârnaţi, kaizer, coaste afumate sau şuncă afumată sau bunătăţile MEATic de la Adi Hădean. Va ieşi la fel de delicioasă, cu siguranţă. Dacă nu folosim afumătură, putem prepara o minunată iahnie de fasole de post, cum i se mai spune pe la noi.

Prepararea fasolei cu ciolan afumat la cuptor este o modalitate delicioasă de a savura aceste ingrediente tradiționale într-o formă inedită.

Prin ingredientele folosite am păstrat amprenta tradiţional românească, de altfel tema din această săptămână, dar am pregătit-o într-un mod mai deosebit, zic eu. Vă las pe voi să hotărâţi şi să îmi spuneţi.

Şi deşi 1 decembrie a trecut şi se apropie Crăciunul, vorba aceea, din copilărie, dacă v-o mai amintiţi, „ne daţi ori nu ne daţi” fasole cu cârnaţi?.

Zic eu să ne apucăm de treabă şi să începem cu ingredientele:

  • 800 gr fasole uscată sau 2 cutii de fasole fiartă
  • 1 ciolan afumat dezosat
  • 50-100 gr kaizer
  • 200 gr cârnaţi afumaţi cu cimbru
  • 100-150 ml supă(zeama de la fierbere ciolan afumat)
  • 1 ceapă roşie
  • 1 morcov
  • 3 roşii
  • ½ ardei roşu
  • 50 ml suc de roşii
  • 25 ml ulei
  • 25 gr untură
  • dafin 1-2 frunze, cimbru ½ linguriţă, chimen ½ linguriţă
  • sare şi piper după gust
  • opţional 1-2 căţei de usturoi.

ingrediente Fasole cu ciolan afumat la cuptor

 

Cum am început?

Dacă folosim fasole uscată, punem fasolea la înmuiat cu o seară înainte, apa să acopere fasolea cu vreo 2-3 degete deasupra, pentru că se va umfla.

A doua zi scurgem apa în care a stat fasolea, adăugăm din nou apă şi când atinge punctul de fierbere scurgem din nou apa, adăugăm apă fierbinte şi fierbem 45-60 minute, depinde de tipul de fasole folosit. De exemplu fasolea roşie fierbe mai repede.

Dacă folosim fasole din conservă, vom sări aceşti paşi.

Ciolanul afumat l-am pus într-o cratiţă şi l-am fiert pentru 30-45 minute.

 

ciolan la fiert 

Cum am continuat?

Am spălat şi curăţat legumele, roşiile le-am curăţat de coajă. Într-o cratiţă am adăugat ulei şi am călit ceapa, morcovul şi ardeiul peste care am adăugat un praf de sare, piper, cimbru şi chimen. Când legumele s-au înmuiat un pic am adăugat şi roşiile tocate şi 50 ml de suc de roşii şi am mai fiert cam 10 minute. Acum este momentul în care adăugăm fasolea şi frunzele de dafin, opţional usturoiul şi mai fierbem cam 5 minute. Condimentăm cu sare şi piper după gust.

pregătire legume

pregătire legume 2

fasole

Într-o tigaie unsă cu un pic de ulei de măsline am unduit ciolanul afumat şi cârnaţii cu cimbru până au căpătat o culoare arămie.

carne la prăjit

Apoi într-o oală de lut pe care am uns-o cu untură am adăugat întâi kaizerul, deasupra un strat de fasole, apoi ciolanul afumat şi coastele de porc pe care le-am savurat cu o zi înainte(suntem într-un internship ce promovează evitarea risipei alimentare), iar un strat de fasole şi la final cârnaţii cu cimbru şi ciolan afumat. Punem totul la cuptor pentru 2-3 ore la 150 de grade, în funcţie de cuptor. La fiecare oră mărim temperatura cuptorului cam cu 10 grade.

montare fasole în oală

montare fasole în oală 2

montare fasole în oală 3

montare fasole în oală 4

Cum am servit?

Am servit  fasolea alături de pâine crocantă şi o delicioasă salată de varză murată dreasă cu puţin ulei şi condimentată cu piper. Un deliciu în acest anotimp, dar nu numai!

servire fasole cu ciolan afumat

Sper că v-am inspirat şi de această dată!

Pentru mai multe idei vă aştept pe facebook şi pe instagram.

 

Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că urmăriţi şi pentru susţinere!

Monica

Alte idei de rețete tradiționale, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close