Apple crumble este o rețetă englezească, fiind una dintre cele mai simple și rapide idei atunci când vrei să pregătești un desert.
În traducere am putea spune că este o prăjitură cu mere, având un blat foarte fraged care se fărâmițează, de unde vine și denumirea (apple) “crumble”.
Acest desert poate fi montat și servit în diverse moduri, iar eu am ales să îl montez într-un pahar de sticlă pentru o prezentare mai frumoasă.
Cu pași repezi se apropie sărbătorile de iarnă și mereu sunt multe lucruri de făcut, fiind una dintre cele mai aglomerate perioade ale anului.
Dacă nu vă doriți să stați ore întregi în bucătărie pentru a face tot felul de rețete complicate, acest desert poate fi soluția ideală atunci când vreți să pregătiți pentru cei dragi ceva simplu, rapid și delicios totodată.
Rețeta are trei elemente: un blat fraged și aromat, o cremă fină și o compoziție cu mere caramelizate.
Iată ingredientele de care am avut nevoie pentru a pregăti acest apple crumble în pahar:
Pentru aluat:
- 500 gr de făină
- 200 gr de unt
- 120 gr de zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 3 ouă
- 1 linguriță praf de copt
- esență cu ce aromă doriți (eu am pus esență cu aromă de portocale)
Pentru cremă:
- 200 ml frișcă vegetală (neîndulcită)
- 250 gr cremă mascarpone
- 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
Pentru compoziția cu mere:
- 1,5 kg de mere
- 150 gr de zahăr tos
- 50 gr de unt
- pudră de scorțişoară
Mod de preparare
Am frământat untul moale cu făina, praful de copt și zahărul pudră.
Am adăugat ouăle şi esența de portocale, omogenizând bine aluatul pe care apoi l-am învelit în folie alimentară și l-am pus la rece pentru aproximativ o oră.
Între timp m-am ocupat de pregătirea compoziției cu mere caramelizate, apoi de crema cu frișcă și mascarpone.
Am spălat merele foarte bine, le-am îndepărtat cotoarele, apoi le-am tăiat în cubulețe.
Le-am pus într-o tigaie pe foc împreună cu untul, zahărul și pudra de scorțişoară.
Am călit compoziția la foc mic până când lichidul lăsat de mere s-a evaporat, apoi am închis focul și am lăsat-o să se răcească.
Pregătirea cremei
Într-un bol am mixat frișca vegetală, iar după ce a ajuns la consistența potrivită am adăugat zahărul pudră cu aromă de vanilie și crema de mascarpone.
Am continuat să mixez compoziția încă un minut și asta a fost tot.
Am pus crema în frigider și am scos aluatul pe care l-am împărțit în trei părți egale și pe o suprafață de lucru (între două hârtii de copt) am întins foile cu ajutorul unui sucitor.
Într-o tavă rotundă tapetată cu hârtie de copt am pus pe rând câte o foaie, apoi am introdus tava în cuptorul preîncălzit la 200° pentru 20 de minute.
Când marginile foilor încep să devină ușor arămii înseamnă că sunt gata.
După ce am făcut toate cele trei foi le-am lăsat să se răcească, apoi le-am sfărâmat cu mâna.
Bucățile de aluat sunt foarte fragede și le puteți conserva pentru mai multe zile într-o cutie metalica tapetată cu hârtie sau într-un recipient de sticlă cu capac.
Crema cu frișcă și mascarpone, dar și compoziția cu mere caramelizate de asemenea pot fi conservate în frigider pentru câteva zile, astfel încât atunci când doriți veţi avea tot ceea ce vă trebuie pentru a putea monta la moment acest apple crumble în pahar.
Apple crumble în pahar – straturi
În fiecare pahar se pune un strat de crumble, apoi un strat de cremă, urmat de un strat de mere caramelizate.
Se repetă paşii în funcție de înălțimea paharului, iar la final se decorează după preferințe.
Servire apple crumble în pahar
Apple crumble se servește rece, ideal după ce s-a odihnit 1-2 ore la frigider unde aromele se îmbină.
Poftă bună! 🤗
Pregătiți apple crumble când sunteți în pană de idei sau când aveți poftă de o gustare delicioasă și sănătoasă pentru întreaga familie, dar și pentru invitații pe care îi aveți la masă cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
Din cantitățile ingredientelor prezentate mai sus cu siguranță veţi putea pregăti multe, multe pahare cu bunătăți… o masă mare fără stres, fiind și tema acestei săptămâni. ☺️
Numai bine, tuturor!
Cu drag,
Alte idei de rețete la pahar mai găsiți și aici.