Uite că am ajuns și la sfârșitul anului 2023. An în care am împărtășit o mulțime de rețete și am învățat foarte multe lucruri noi de care mă bucur. Iar ca pentru ultimă rețetă pe acest an, vă voi prezenta o rețetă de tort aniversar, perfect pentru petrecerea dintre ani, tort cu ciocolată si zmeură. Este o combinație foarte fresh, nu foarte dulce, de ciocolată albă, mascarpone și zmeură, care se potrivește perfect cu un pahar de șampanie la miezul nopții.
Ingrediente tort cu ciocolată albă și zmeură
Ingrediente pentru blat
- 8 ouă
- 180 grame de zahăr
- 40 ml ulei
- 220 grame de făină
- Esență de vanilie
Ingrediente pentru crema
- 300 grame mascarpone
- 150 grame cremă de brânză
- 100 grame zahăr
- 400 ml smântână pentru frișcă
- Esență de vanilie
- 200 grame de zmeură
Ingrediente pentru crema de ciocolată albă
- 200 grame ciocolată albă
- 75 ml smântână pentru frișcă
- O crenguță de rozmarin (opțional)
*Pentru decor am folosit nucă de cocos proaspătă, feliată, însă funcționează foarte bine și cu fulgi de cocos.
Mod de preparare blat pentru tort cu ciocolată albă și zmeură
Primul pas a fost să preîncălzesc cuptorul la 170 grade C. Apoi m-am apucat de blat. Am separat ouăle (la temperatura camerei, deoarece am observat că se bat mult mai bine spumă dacă sunt calde), și am bătut albușurile spumă cu 100 grame de zahăr.
Gălbenușurile le-am bătut cu restul de zahăr, uleiul și esența (păstaia) de vanilie, apoi am încorporat și făina. Apoi peste am adăugat spuma de albușuri și le-a amestecat ușor, până s-au încorporat.
Astfel aluatul format l-am pus în forma pentru tort (24 cm), tapetată cu hârtie pentru copt, și pus la cuptor pentru 50 de minute.
Mod de preparare a cremei
În timp ce blatul era la cuptor, am pregătit crema de ciocolată albă. Într-un ibric am pus cei 75 ml smântână pentru frișcă împreună cu crenguța de rozmarin tocată mărunt (acest pas este opțional, în caz că nu doriți rozmarin, nu-l adăugați), și am pus pe foc până a dat în fiert. Apoi am adăugat ciocolata albă tăiată bucăți, și am lăsat 2 minute.
Am amestecat, și am lăsat la răcit complet.
Pentru cea de-a doua cremă, într-un bol de mixer am pus crema de brânză, mascarpone,vanilia, jumătate din cantitatea de zahăr și le-am mixat bine. Separat am bătut și frișca rece cu cealaltă jumătate de zahăr, apoi frișca am pus-o peste brânză și le-am mixat un minut.
Cum am montat tortul?
După ce blatul s-a răcit complet, l-am scos din formă și l-am tăiat în 3. Fiind foarte pufos și moale, nu necesită însiropare, însă îl puteți însiropa după preferințe.
Peste blatul tăiat am pus 1/3 din crema de ciocolată albă, apoi 1/3 din crema de mascarpone și apoi am presărat zmeură peste.
Am repetat din nou pașii până s-au terminat ingredientele. Pe ultimul strat nu am mai pus zmeura, am decorat cu restul de cremă de mascarpone și cu restul de cremă de ciocolată albă. Peste am pus nucă de cocos tăiată fin cu un curătător de legume, și am decorat cu un pic de zmură și rozmarin.
Cum am servit tortul cu ciocolată albă și zmeură
L-am servit după ce a stat la frigider câteva ore, să se întărească bine crema, și ca gusturile să se îmbine cum trebuie.
Cu ocazia Anului Nou, vă urez La Mulți Ani și un nou an plin numai de bucurii și împliniri!
Alte idei de torturi găsiți și aici.
Ce fel de crema de branza s-a folosit pentru crema ?
Orice fel de crema de branza originala…