Există unele feluri de mâncăruri care cer a fi făcute la ocazii mai speciale. Iar cum zilele acestea s-a mai dus un an de când am binevoit să apar pe lume, m-am gândit să-mi răsfăț puțin familia cu ceva gustos, un preparat mai special și anume – Mușchi de vită în sos de vin roșu-, nu e ceva ce se pregătește zilnic, deși ar putea fi cu desăvârșire.
Ce e fain, e faptul că acest fel de mâncare nu e mare filosofie, iar dacă îl pregătiți după aceasta rețetă, vă promit că o să-mi dați dreptate. Dar să începem cu lista de ingrediente.
Ingrediente pentru mușchi de vită in sos de vin roșu:
- O bucată mușchi de vită – a mea a avut cam 800 de gr
- Sare și piper
- 100 gr unt moale
- 6 căței usturoi
- Rozmarin tocat
- 50 ml ulei de măsline
- 200 ml vin roșu
- 100 ml supă de vită
- O lingură de oțet balsamic
Modalitate de preparare mușchi de vită în sos de vin roșu:
Pentru început am setat cuptorul la 200 de grade.
Am pregătit carnea de vită, am tăiat ce nu era necesar, apoi am asezonat-o cu sare și piper pe ambele părți. Am lăsat-o puțin la odihnit până m-am ocupat de următoarea etapă.
Modalitate pregătire crema de unt cu usturoi:
Mușchiul de vită urmează a fi îmbrăcat într-o cremă de unt, tare faină. Am tocat câteva bucăți de rozmarin proaspăt, pe care le-am adăugat peste 50 gr de unt moale. Am tocat mărunt si 3 căței de usturoi și i-am pus și pe aceștia in bol. Am amestecat bine de tot și am obținut o crema de unt care va da o savoare deosebită preparatului meu.
În continuare, am încins tigaia, am pus cantitatea de unt rămasă, uleiul de măsline și am pus carnea, am lăsat-o câteva minute pe fiecare parte, până s-a rumenit bine, apoi am scot-o din tigaie (am salvat sosul rămas pentru că o să-l folosesc la sosul de vin roșu).
Am uns-o cu jumătate din crema de unt și am băgat-o la cuptor, cu câteva crenguțe de rozmarin și ceilalți căței de usturoi, curățați.
În aproximativ 20-25 de minute a fost gata ( temperatura cărnii ar trebui să aibă 125 de grade).
Când a fost gata, am uns bucata de carne cu crema de unt rămasă și am acoperit-o cu o folie de aluminiu. Am lăsat-o la odihnit 10 minute.
Modalitate pregătire a sosului de vin roșu:
Într-o tigaie, am pus vinul roșu (eu am folosit vin roșu demidulce), supa de vită (puteți sa folosiți și apă), oțetul balsamic și sosul obținut mai devreme și le-am lăsat sa se reducă, până a ajuns la o consistență cremoasă.
După ce am trecut de toate etapele, iar mușchiul de vită a fost gata, l-am feliat și l-am servit alături de sosul de vin roșu.
Carnea a ieșit foarte fragedă și gustoasă, a fost o adevărata încântare pentru papilele gustative.
Noi am servit acest fel alături de cartofi piure, însă se potrivește minunat cu ciuperci sotate și nu numai.
Toate acestea lângă un pahar de vin roșu au făcut seara mai relaxantă și mai plăcută.
S-aveți pofta!
Zile senine,
Mmm toate arata delicios. Interesante reteta pentru sosul de vin rosu. O voi incerca cu prima ocazie!