Cozonacul a reprezentat mereu o provocare pentru mine, nu spun că e greu de făcut, din contră, este chiar un preparat care mă ajută să mă relaxez, tot ce presupune frământare pentru mine reprezintă câteva minute bune de terapie. De ce spun că acest cozonac este o provocare? Pentru că în familia mea nu se prea face cozonac, se fac multe dulciuri, dar cozonac mai rar. Am hotărât să fac dreptate cozonacului și să îl transform eu în tradiție. Cozonacul cu nucă este preferatul meu și am o vagă bănuială că nu sunt singura, dacă mai adaugi și rom, coajă de lămâie și portocală și tot ce e bun, de altfel, e imposibil ca rezultatul să nu fie unul impresionant. Așadar, pentru astăzi, cozonac pufos cu nucă și cacao.
Ingrediente pentru cozonac pufos cu nucă și cacao
Pentru aluat
- Făină – 600 gr.
- Lapte – 250 ml
- Unt – 100 gr.
- Gălbenușul de la 5 ouă
- Zahăr – 50 gr.
- Drojdie – 30 gr.
- Coaja rasă de la o lămâie și o portocală
- Ulei – 2 linguri
- Sare – jumătate de linguriță
Pentru umplutură
- Albușuri – 5 bucăți
- Nucă – 200 gr.
- Zahăr – 120 gr.
- Cacao – 5 linguri
- Rom – 50 ml
- Merișoare – 50 gr.
În plus:
- Unt pentru uns tava
- Un gălbenuș + 20 ml lapte pentru uns cozonacul înainte de coacere;
Prepararea aluatului pentru cozonac pufos cu nucă și cacao:
Am început cu drojdia, pe care am pus-o la “hidratat”. Într-un bol am pus drojdia, am adăugat o linguriță de zahăr peste ea și o parte din lapte (laptele l-am încălzit înainte de toate).
Am pus bolul cu drojdie la loc călduț și m-am ocupat mai departe de aluat, am cernut făina, am adăugat sarea, untul topit, coaja de lămâie și de portocală iar gălbenușurile le-am mixat împreună cu zahărul rămas până când zahărul s-a topit. În tot acest timp a crescut și drojdia. Am adăugat peste partea uscată, drojdia, gălbenușurile și laptele rămas și am început să frământ până când aluatul s-a omogenizat, la final am adăugat și uleiul având grijă ca acesta să ajungă și pe fundul bolului cu aluat. Peste aluat am pus un prosop curat și l-am lăsat la dospit 30 de minute.
Cum am preparat umplutura pentru acest cozonac pufos cu nucă și cacao:
Pentru început am pus merișoarele în rom, la hidratat. Merișoarele sunt opționale, acestea se pot înlocui cu stafide sau se pot exclude. Am copt nuca și am măcinat-o, am cernut cele 5 linguri de cacao, iar albușul l-am bătut spumă cu zahărul. Peste albușul bătut spumă am adăugat cacao și nucă măcinată și am încorporat totul cu o spatulă de silicon.
Asamblarea cozonacului pufos cu nucă și cacao:
Mi-am pregătit spațiul de lucru, am pregătit și tava pe care am uns-o cu unt și am început asamblarea, astfel: am scos aluatul din bol și l-am împărțit în două bucăți egale.
Am întins prima bucată de aluat la aceeași dimensiune cu tava și am uns această bucată cu jumătate din compoziția de cacao și nucă.
Am rulat prima bucată de aluat și am lăsat-o la odihnit. Am procedat identic și pentru cealaltă jumătate de aluat.
Cum am împletit cozonacul pufos cu nucă și cacao:
Pentru început am pus cele două bucăți de „ruladă” în formă de cruce.
Am început să trec capetele unul peste celălalt, atât cât mi-a permis elasticitatea aluatului.
Când am terminat de împletit aluatul, l-am ridicat cu grijă și l-am pus in tavă având grijă să pun capetele în interior, să le dosesc, pentru a evita desfacerea în timpul coacerii. Am pus cozonacul în tavă și l-am uns bine cu gălbeuș amestecat cu lapte.
L-am mai lăsat la dospit, în tavă, 15 minute și l-am pus la copt în cuptorul preîncălzit la 160 °C timp de o oră și jumătate. Tava în care am copt cozonacul are 30×11 cm , este destul de mare. Din acest aluat se pot face 2 cozonaci dacă tava este mai mică.
Cozonacul este gata, miroase extraordinar de bine, dacă vi se pare că mai necesită puțin zahăr, acum este momentul să acționați. Imediat ce am scos cozonacul din cuptor, acesta poate fi însiropat cu diferite siropuri, dar acesta în mod special, pentru că are nucă și rom, ne permite un sirop cu zahăr și rom.
Pentru gustul meu este suficient de dulce, vă las să îl încercați.
Sărbători luminate!
Ionela
Găsiți aici alte idei de cozonaci.
Cred ca 50 de grame de zahar pt aluat sunt cam putine.
Eu atât am folosit dar se poate modifica, se pot adăuga și 100 de grame, pana la 200 grame dar eu încerc în rețetele mele sa folosesc cantinatea minima de zahar.
Va mulțumesc
Multumesc pentru reteta.
Cozonacul nu arată f bine , mai trebuie lucrat la rețeta
Multumesc din suflet pentru reteta, Adi Hadean! A iesit o minune de cozonac. Usor de facut si f gustos. Am cautat/incercat mai multe retete dar niciuna asa simpla si cu rezultat excelent.Ne-ai facut sarbatorile mai frumoase, chiar daca suntem foarte departe de casa, in Australia.
Paste fericit!
Arată dezastruos cozonacul!Mă asteptam de la o prezentare perfecta din partea lui. Nota 4 pentru aspect!
Chiar ieri am făcut după rețeta d-voastra !
Mi-a reușit chiar dacă am făcut prima oară .
Mulțumesc !!!
După cum arată cozonacul din fotografie, as zice ca este făcut de elevi la ora de gastronomie. O fi bun și pufos, dar prima impresie rămâne!
Deci să înțeleg că pentru dumneavoastră orice arată perfect automat e și bun? Poate ar trebui să încercați rețeta să vedeți că nu neaparat prima impresie contează.
Va multumesc , a iesit minunat. A fost prima data cand am facut cozonac
Forte gustos cozonacu si fraged , cantitate de zahar este bine aleasa
Chiar perfect
Multumesc mult pentru reteta
Vai da ce pufosenie de aluat a iesit… wow.
Pic si Poc sunt la cuptor, arata fantastic. Adi!!! Hai la Londra ca unul din cozonacei ti-l dau tie. Multumesc tare fain de reteta, abea astept sa ii devorez lol