Când mă gândesc la aluaturi bine odihnite, din start mă duce gândul la pizza, pâine, plăcinte sau alte bunătăți. De această dată am ales să fac pentru voi pizza de casă, o pizza rustică făcută pe piatră în cuptor, o pizza delicioasă cu sos de roșii uscate făcut în casă. De fiecare dată când fac pizza aleg să nu pun foarte multe ingrediente deasupra acesteia, nu vreau să o încarc prea mult, ci îmi doresc să simt fiecare aromă în parte, în special dacă ingredientele sunt bine alese și de calitate. Dacă sunteți curioși de ingrediente și modul de prepararea, le regăsiți pe toate acestea mai jos.
Ingrediente pentru aluatul de pizza:
- 4 g drojdie uscată
- 500 g făină pentru pizza
- 340 ml apă călduță
- 10 g sare
Ingrediente pentru sosul de roșii:
- 100 g roșii uscate (rehidratate)
- 2 căței de usturoi
- 2 lingurițe de zahăr
- 20 g busuioc proaspăt
- 150 ml apa în care au fost rehidratate roșiile
- 20 ml ulei de măsline
Toppinguri pentru pizza de casă:
- 2 bulgări mari de mozzarella
- 100 g măsline verzi
- Busuioc proaspăt
- Roșii proaspete
- 8 felii de mortadela
- Salam Fuet
Metoda de preparare pizza de casă (2 pizza)
Aluatul:
Am început cu o seară înainte și am făcut aluatul. Într-un bol mic am pus drojdia cu puțină apă și niște făină, am amestecat și a ieșit un mix lipicios, e perfect, am lăsat drojdia să se activeze timp de 10 minute. După acest pas, într-un bol mare, am pus făina, apa, sarea și drojdia activă, am amestecat și frământat aluatul timp de 15 minute după care l-am lăsat la dospit la temperatura camerei, acoperit bine, timp de 2 ore.
După ce aluatul a dospit, l-am înjumătățit în două bile și le-am pus la frigider peste noapte și am făcut pizza a doua zi. Așa arăta a doua zi una dintre bile:
Sosul de roșii uscate:
Pentru sos am hidratat roșiile în puțină apă timp de 1 oră, după care le-am băgat în mixer, împreună cu busuiocul, usturoiul, zahăr, uleiul de măsline și apa. Am mixat timp de câteva minute, după care am obținut o pastă concentrată și gustoasă.
Pregătire pizza de casă:
Am dat cuptorul la 280℃, puterea maximă a cuptorului meu și am pus piatra de pizza pe cea mai superioară poziție, între timp am întins aluatul de o hârtie de copt (am întins aluatul cu mâinile, nu am folosit sucitor) și am început să pun topinguri.
Pentru aluatul de pizza am pus sosul de roșii, aproximativ 3 linguri, felii de roșii proaspete, măsline, busuioc, salamul Fuet și mozzarella. Mortadela vine pusă la final, după ce am scos pizza din cuptor. Bun, după ce am pus mozzarela, am stropit cu puțin ulei de măsline și am pus pizza la cuptor timp de 5-6 minute, fără să ard/prăjesc mozzarella.
Au ieșit două pizza de care sunt tare mândră, le-am lăsat la odihnit 2 minute și am pus peste ele mortadela și mai mult busuioc proaspăt, deoarece este pe gustul nostru, le-am servit imediat, normal că nu am stat pe gânduri.
Zile cu soare și spor la gătit,
Reteta de pizza este binevenita,niciodata nu am avut curajul sa o fac acasa , ca……
Multumesc!
Voii incerca si savarinele,nu se poate altfel.