Pe prietenii mei nu îi adună nimic mai repede la masă decât un chilli con carne, picant și foarte aromat. Pentru că un chilli nu e doar o mâncare, ci are o componentă interactivă atât de interesantă. Asamblarea unui chilli personal în farfurie, în timp ce stai la povești, transformă o seară într-un adevărat eveniment.
Alăturarea de orice picant cu iaurt, care răcorește și stinge puțin iuțeala, e una atent explorată în toate culturile cu preparate picante. Dacă adăugăm și cremozitatea dată de cheddar și avocado, prospețimea coriandrului și a sucului de lime, și finalizăm dish-ul cu tortilla proaspete de porumb, putem să considerăm acest chilli con carne complex și bogat unul dintre super hit-urile verii.
Ușor de preparat, dar absolut spectaculoasă, această mâncare are cele mai iubite contraste. Avem cremos și crocant, fierbinte și rece, picant și răcoritor! Nu uitați de o bere foarte rece, pentru a savura acest chilli con carne în toată splendoarea lui.
Ingrediente pentru chilli con carne
- 500 g carne tocată de vită
- 500 g sos de roșii
- O conserve de fasole roșie
- 50 g ciocolată amăruie
- 100 g iaurt cremos
- 200 g făină de porumb
- 100 g făină de grâu
- Coriandru proaspăt
- Brânză cheddar
- Ardei iuți colorați
- 2 avocado
- 50 ml ulei de măsline
- Ceapă verde
- Lime proaspăt
- O rodie
Mod de preparare chilli con carne
Am pregătit fără grabă cel mai important element al cinei noastre: am călit carnea de vită în puțin ulei de măsline, pând când și-a schimbat complet culoarea, iar carnea nu mai era crudă. Am adăugat passata de roșii aromată, și condimente, și am lăsat totul pe foc jumătate de oră. A urmat fasolea roșie, care, fiind deja fiartă, a mai avut nevoie de 10 minute, doar pentru ca aromele să se împletească frumos. Chiar la final, în ultimele minute, am adăugat ciocolata amăruie și coriandru, pentru prospețime. Aveți încredere cu ciocolata, și adaugați-o în chilli. Cremozitatea, textura și aroma delicată pe care o va oferi sosului de carne e fantastică, și nu veți mai face nicioadată chilli fără ea (fiind ciocolată amăruie, cu un conținut ridicat de cacao, nu va fi dulce, deci influența ei în gust va fi dată de cacao doar).
Tortilla de porumb
Am cernut cele două tipuri de făină, și le-am frământat împreună cu sare, 50 ml de ulei de măsline si 100 ml apă. Am obținut un aluat omogen și fin, care seamănă mult cu cel pentru paste. Făina de porumb i-a oferit și o culoare aurie, foarte frumoasă. Am format bile de aluat, de mărimea unei mingi de golf, și le-am lăsat acoperite la frigider cam 10 minute.
Am presat apoi în presa specială pentru tortilla fiecare bilă de aluat, și am obținut lipii perfect rotunde, cu o grosime de 2mm. Le-am prăjit, fără ulei, direct pe o plită încinsă, pe ambele părți. Le-am păstrat acoperite cu un șervet, pentru a nu se usca prea tare.
Guacamole
Pentru guacamole, am taiat felii două fire de ceapă verde, ardei iute, am scos sâmburii de la un sfert de rodie și le-am amestecat grosier cu pupla de la avocado, sare, sucul unei jumătăți de lămâie și ulei de măsline. Am încercat să nu obțin o pastă fină. Secretul oricărui guacamole cu o consistență perfectă e să căutați fructe de avocado bine coapte, cremoase, dar care nu au pete maronii în interior. Am păstrat la frigider, acoperit cu folie alimentară, amestecul meu aromat, pentru a nu se oxida.
Cum am finalizat și servit chilli con carne picant cu tortilla si guacamole?
Toate elementele compoziției au fost așezate la îndemână în mijlocul mesei, iar pentru servit, lumea, amatoare de chilli con carne, se împarte în două tabere, iar fiecare pretinde că modul lor de servire e cel mai potrivit: pe de parte, tabăra celor care ne învață să punem în castron o porție generoasă de chilli con carne, iar deasupra ei să porționăm grămăjoare mai mici de guacamole, iaurt, cheddar răzuit, să scurgem niște zeamă de lime proaspăt, și să folosim o lingură sau chiar tortilla pe post de tacâm. E un mod mai potrivit pentru restaurant.
Și mai e tabăra celor care servesc această mâncare ca pe un street food – în lipie își pun chilli, guacamole, și cât pot inghesui din condimente, și mănâncă tortilla direct cu mana, pliată – ca pe stradă, mult mai nostim și casual, dar hainele vor fi dovada festinului.
Oricare tabără v-ar convinge, o bere rece e foarte importantă, de acompaniat această masă memorabilă, și atât de picantă cât vrem fiecare.
Cu drag, Cristina.