„Nimic nu se aruncă, totul se transformă 😊.”
Pentru mine, evitarea risipei alimentare este ‘tehnica’ pe care o aplic cel mai des în bucătărie. Culmea, multe rețete pregătite ad-hoc, din ingrediente puține, ies atât de gustoase încât cu siguranță le repet.
Nu am fost niciodată în impasul ‘nu stiu ce să gătesc azi’, pentru că sigur cu 2-3 ingrediente pe care le am în frigider sau în dulap, pot pregăti un prânz sau o cina consistentă și super delicioasă.
Cum doar ce a trecut Paștele și poate ați rămas cu felii de cozonac, cu gălbenușuri, cu lapte, dar și cu fructe proaspete, vă propun aceste frigănele de cozonac cu sos de caramel, cremă de vanilie și fructe, care au ieșit incredibil de delicioase.
Pentru aceste Frigănele de cozonac aveți nevoie de :
- 4 felii de cozonac
- 50 gr unt
- 50 gr zahăr pentru caramel ( puteți folosi atât zahar alb cât și brun)
- 2 gălbenușuri
- 100 ml lapte
- 1 lingură amidon
- 30 gr zahăr pentru cremă
- fructe proaspete
- nuci
Mod de preparare Frigănele de cozonac
Am pus zahărul într-o tigaie la topit, până când s-a caramelizat, după care am adăugat untul și am amestecat în continuare.
În sosul de caramel format am pus feliile de cozonac și le-am prăjit în jur de 2 minute pe fiecare parte.
Crema de vanilie am pregătit-o foarte simplu. Am amestecat gălbenușurile cu zahărul și amidonul, iar peste am adăugat laptele. Am pus crema pe foc și am amestecat cu un tel până s-a îngroșat.
Pentru servire am turnat crema de vanilie într-o farfurie adâncă, peste care am pus 2 friganele și am decorat cu fructe proaspete, câteva nuci mărunțite si 2 cupe înghețată.
Iar ca alte idei de mese unde dorim să evitam risipa alimentară,mai ales după sărbători, am avea :
- -Salată de ouă fierte, cu avocado,iaurt grecesc, ceapă verde și pătrunjel
- -Ouă umplute cu pastă de ton
- -Lipii umplute cu bucățile de carne și legume rămase
- -Salata orientală
- -Noodles cu fășii de carne
Idei sunt multe, doar trebuie să vă lasați imaginația să joace și vă asigur că puteți pregăti atât de multe rețete delicioase, în timp scurt și cu puțin efort.
Pentru mai multe rețete și inspirație zilnică, vă aștept pe instagram.
Cu drag,
Alte reinterpretări ale cozonacului, aici.