Tort Profiterol – desert aniversar

2.5K

tort profiterol

Din momentul în care am aflat următoarea temă și faptul că vă apărea de ziua mea, gândul mi-a mers direct la un desert, plin de ciocolată, care merge de excepție cu un vin spumant rece.

Chiar e o plăcere foarte mare să-ți pregătești singură tortul de ziua ta, iar de data asta am ales tort profiterol, pentru că îmbină cele mai bune gusturi: blat umed de cacao, mouse de ciocolată, choux-uri cu vanilie și glazură de ciocolată.. pentru că niciodată nu e prea multă ciocolată :)

Și uite că am ajuns la 28 de ani și  că a mai trecut un an, un an plin de rețete, un an plin de idei, un an plin de gusturi.

Vă promit că și de acum înainte vă voi suprinde cu rețetele mele, însă până atunci, haideți să pregătim tortul de astăzi.

Ingrediente pentru Tort Profiterol

Pentru blat vom avea nevoie de:

 

Ingrediente uscate:

  • 160 gr faină
  • 130 gr zahăr
  • 50 gr cacao
  • 1 pliculeț praf de copt
  • 1 linguriță bicarbonat

Ingrediente umede:

  • 60 ml ulei
  • 100 ml lapte bătut
  • 100 ml lapte
  • 2 ouă

Pentru mousse:

  • 380 gr ciocolată neagră sau cu lapte
  • 210 gr smântână lichida pentru frișcă
  • 2 foi gelatină
  • 200 gr frișcă bătuta

Choux-uri pentru interiorul tortului ( de data asta am ales o variantă congelată, ce conținea choux-uri umplute cu cremă de vanilie, însă dacă doriți să le pregătiți, aveți o rețetă de chox uri chiar pe blog :) )

Pentru glazură:

  • 100 gr ciocolată neagră
  • 100 gr smântână lichida pentru frișcă
  • câteva chox-uri pentru ornat
  • fructe proaspete

 

Mod de preparare Tort Profiterol

Pentru blat, am amestecat într-un bol ingredientele uscate, peste care am adăugat ingredientele umede, am omogenizat totul bine și am turnat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Blatul a mers la cuptorul preîncălzit timp de 25 de minute la 180 de grade.

ingrediente blat

blat la cuptor

Cât timp blatul e în cuptor, ne ocupăm de mousse-ul de ciocolată.

Pe baie de aburi, am topit ciocolata și 200 gr smântână lichida până am obținut o glazură densă.

ciocolata la topit

Am lăsat ciocolata topită deoparte și m-am ocupat să bat foarte bine frișca, frișcă pe care am încorporat-o în ciocolata topită și puțin răcită.

După ce blatul a fost copt și răcit, l-am tăiat în jumătate și am început asamblarea tot într-o formă de tort detașabilă.

Am început cu jumătate de blat, peste care am pus choux-urile cu cremă de vanilie, iar deasupra am turnat mousse-ul de ciocolată. La final am pus și cealaltă jumătate de blat și am băgat tortul la frigider peste noapte.

asamblare tort

tort asamblat

A doua zi, am scos tortul din formă și am pregătit glazura. Am încălzit pe foc 100 ml smântână lichida, pe care am turnat-o peste 100 gr ciocolată neagră mărunțită, am așteptat câteva minute, iar apoi am amestecat până s-a topit complet.

Am turnat glazura peste tort, am ornat cu chox-uri glazurate, bomboane roz și căpșuni proaspete.

decorare tort

Este un tort perfect echilibrat, plin de arome, cremos, perfect pentru a sărbători aceasta zi specială, alături de un pahar de vin spumant.

servire tort profiterol

Mă bucur că îmi petrec ziua de naștere, aici, cu voi și vă mulțumesc pentru toată susținerea.

Vă aștept și pe Instagram cu multe bunătăți.

Să fie un an minunat,

Cu drag,

Ramona

Alte idei de tort găsiți și aici.

Join the Conversation

  1. Mihaela Mureșan says:

    Bună! Ce dimensiune are forma pentru blat?

    1. Ramona says:

      Buna, 24 cm

  2. Cornel Ogrean says:

    Când ai o inteligență emoțională, dragoste și iubire față de prietenii tai, ce pot spune, ți-ai arătat adevarata prietenie prin acele bucăți uimitoare de tort pe care le puteai mânca bucată cu bucată dar tu ai împărțit cu noi și ne-ai făcut fericiți! Nici nu se putea o zi mai specială sa posteze acest minunat tort din care eu am gustat la ceas de seară cu luna plină lângă un pahar de vin! Mulțumesc, din nou Ramona Dănescu pentru o seară de Happiness! Și da, La multi ani cu sănătate, să îți de-a bunul Dumnezeu tot binele din lume pe măsură sufletului tău!
    PS: Mulțumesc, Adrian Hadean / Team Hadean pentru ziua de postare!

  3. CRISTINA DINCA says:

    Bună! Gelatina când ai adăugat-o?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close