Ciuperci umplute coapte pe jar…şi nu numai

448

ciuperci umplute

Din categoria ciuperci umplute, cele coapte pe jar mi se par cele mai delicioase.

De fiecare dată când încingem grătarul, pofticioşii din familie mă roagă să pregătesc şi ciuperci umplute.

Umplute cu brânză telemea, caş, feta sau caşcaval, brânză proaspătă, brie şi nu numai, aşezate pe grătarul încins devin o delicatesă de nerefuzat.

Alegem ciuperci brune sau albe care să aibă pălării ce pot fi umplute.

Având apă este de preferat să nu le spălăm, ci doar să le curăţăm cu un şerveţel sau cu o perie nu foarte abrazivă. Ar fi bine ca după ce le curăţăm să le uscăm 5-10 minute în cuptor, dar nu neapărat.

Dar să vă povestesc cum le-am pregătit eu şi să începem cu ingredientele:

  • 8 ciuperci brune
  • 25-50 gr brânză proaspătă
  • 25-50 gr brânză de capră sau de oaie
  • 100 gr parmezan ras
  • 1 felie brânză tilsit sau caşcaval
  • 2 felii de bacon
  • 25 gr alune prăjite
  • 25 gr caju prăjit
  • 3 fire de ceapă verde
  • 3 căţei de usturoi
  • ½ ardei sau gogoşar
  • 2 roşii cherry
  • 1 roşie
  • ½ lămâie
  • 50 ml ulei
  • 20 gr unt
  • sare, piper, chilli după gust
  • mărar, pătrunjel.

ingrediente pentru ciuperci umplute

Cantităţile diferă în funcţie de numărul de pofticioşi de la masă.

Eu am pregătit ciupercile cu diverse umpluturi şi o să le luăm pe rând.

Cum am început?

Am curăţat întâi ciupercile, le-am îndepărtat picioruşele pe care apoi le-am folosit la una dintre umpluturi.

Le-am dat cu puţină lămâie şi sare şi le-am lăsat la scurs pe prosoape de hârtie până am pregătit umplutura.

Înainte de a le umple le-am uns cu puţin ulei.

Cum am pregătit ciupercile umplute cu alune şi caju?

Am tocat picioruşele ciupercilor mărunt, am adăugat o ceapă verde tocată tot mărunt, 1 căţel de usturoi tocat, câteva alune şi caju tocate şi ele tot mărunt, după preferinţe, sare, piper, chilli, 2 linguriţe de parmezan ras, mărar şi pătrunjel şi o linguriţă de ulei.Cu acest amestec am umplut 3 ciuperci.

ciuperci cu alune și caju

 

Cum am pregătit ciupercile umplute cu brânză?

  1. Am amestecat brânza de capră cu brânza proaspătă, 1 ceapă verde tocată mărunt, 1 căţel de usturoi tocat şi el, 10 gr de unt, sare, piper, chilli după gust, 1 linguriţă de parmezan ras, mărar şi pătrunjel.

Cu acest amestec am umplut 2 ciuperci.

ciuperci cu brânză

  1. Într-o tigaie am călit pentru 2-3 minute în 10 gr de unt 1 ceapă verde tocată mărunt, 1 căţel de usturoi tocat, câteva bucăţi de gogoşar şi 1 roşie cherry tăiată bucăţi, sare, piper, chilli după gust.

pregătire umplutură

După ce s-a răcit am amestecat cu 1/2 parte din amestecul de brânză pregătit la pasul 1.

umplutură ciuperci 2

Cu acest amestec am umplut alte 2 ciuperci, iar una dintre ele am împachetat-o în baconul pe care l-am copt un pic pe grătar. Am fixat cu ajutorul unei frigărui mici de bambus.

ciuperci cu trei umpluturi

Şi la final, „ cireaşa de pe tort”:

În interiorul unei ciuperci am pus 1 felie de roşie, 1 felie de brânză tilsit sau caşcaval ce aveţi la îndemână şi deasupra o felie de bacon. Am fixat totul cu ajutorul unei frigărui mici de bambus.

ciuperci umplute pregătite pentru copt

Un deliciu!

Cum am copt ciupercile pe jar?

După ce am încins cărbunii şi s-a format jarul am mai aşteptat un pic să se mai potolească focul. Apoi am aşezat ciupercile pe grătar.

ciuperci umplute pe jar

Cum pe grătar ciupercile nu beneficiază de căldură şi de sus aşa cum se întâmplă în cuptor, eu am folosit un mic truc şi am pus folie de aluminiu pe post de capac, astfel ciupercile vor fi gratinate perfect.

ciuperci acoperite cu folie

După câteva minute verificăm ciupercile. De sub folia de aluminiu m-au învăluit toate aromele! Ce deliciu!

Cam în 15-20 de minute ar trebui să fie gata dar depinde de grătar, de jar şi chiar de bucătar.

 

Cum am servit ciupercile umplute coapte pe jar?

Am servit ciupercile pe care înainte am presărat parmezan şi alune pisate alături de un piept de pui suculent şi legume coapte tot pe jar, dar şi o minunată salată de varză.

servire ciuperci umplute

Nu este necesar să faceţi toate variantele de ciuperci umplute, eu doar am vrut să vă inspir cu mai multe idei şi sper că am şi reuşit.

Aceste ciuperci umplute sunt ideale pentru petreceri sau ca aperitiv, la o cină specială şi nu numai.

Sunt pline de aromă şi au o textură minunată, iar umplutura cremoasă completează perfect gustul ciupercilor.

Pentru mai multe idei vă aştept pe facebook şi pe instagram.

 

Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că urmăriţi şi pentru susţinere!

Monica

Alte idei de rețete cu ciuperci, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close