Lecții de la bunica… Din păcate eu nu prea am avut parte de lecții de la bunica, deși mi-aș fi dorit să învăț multe lucruri de la ambele bunici. Am însă amintiri vagi, legate de mesele la care mergeam, și îmi amintesc câteva deserturi pe care le făceau. Biscuiți linzer cu gem, parcă erau cei mai delicioși biscuiți pe care i-am mâncat vreodată, tort cu nucă, și acest cremșnit sau cremeș (în funcție de zonă) care mie mi-a marcat copilăria. Nu știu exact cum îl facea, însă am încercat și sper că am ajuns la o variantă cât mai apropiată ca cea pe care o făcea ea.
Ingrediente cremșnit
- 800 grame aluat foietaj
- 8 gălbenușuri
- 250 grame de zahăr
- 100 grame de făină
- 1 litru lapte integral
- 25 grame unt 82% grăsime
- 400 ml smântână lichidă neîndulcită foarte rece
- Esență de vanilie
Cum am preparat eu acest cremșnit
Primul lucru de care m-am apucat a fost să coc aluatul pentru foietaj. Eu am avut o singură bucată, așa că am tăiat-o pe jumătate și am l-am întins un pic cu sucitorul. Am pus pe rând bucățile la cuptor, la 190 de grade C, cam 35 de minute sau până s-a rumenit bine.
Cealaltă bucată am tăiat-o în pătrate egale, ca să fie mai simplu de feliat la final, și am copt-o la fel. Le-am lăsat la răcit.
Apoi m-am apucat de cremă. Într-un ibric am pus laptele fiert la foc mic. În altul am pus cele 8 gălbenușuri cu 200 grame de zahăr și le-am amestecat bine. Peste am pus făina și esența de vanilie și le-am încorporat.
După ce laptele a fiert, l-am turnat peste amestecul de ouă, și am pus din nou pe foc, amestecând cu telul continuu, până când a fiert. L-am mai ținut pe foc încă 2 minute, apoi am vărsat crema într-un alt castron, am pus untul și l-am încorporat.
Am acoperit cu folie de plastic, și am lăsat la răcit total.
După ce toate s-au răcit, am bătut frișca cu restul de 50 de grame de zahăr, până s-a întărit. Frișca astfel bătută am pus-o peste crema de vanilie și am amestecat-o.
Cum am asamblat prăjitura cremșnit
Pe o tavă încăpătoare, am pus jumătate de foaie de foietaj, pe care am desprins-o cu grijă.
Peste am pus jumătate din cantitatea de cremă de vanilie. Apoi am venit cu cealalta jumătate de foaie de foitaj, și apoi cu restul de cremă. Bucățelele de aluat le-am rupt și pe ele pe jumătate, iar partea de deasupra, care era mai crocantă am fărâmițat-o bucățele mici. Am decorat prăjitura cum m-am descurcat eu mai bine.
Cum am servit acest cremșnit
În primul rând l-am pus la frigider pentru a doua zi. În al doilea rând, înainte de servire l-am presărat cu zahăr pudră. Apoi l-am porționat.
Și l-am servit. Pot să vă spun că a fost delicios.
Poftă bună,
Alte idei de rețete dulci, aici.
Și unde-i rețeta pt blat?
In ingrediente. 800 grame aluat foitaj.