Pe această vreme friguroasă, nu îmi place deloc să ies din casă. Poate doar pentru câteva cumpărături rapide, pentru a pregăti feluri de mâncare care ne încălzesc sufletele. În special pentru mesele din weekend, când petrecem tot timpul împreună. Așa că pentru fiecare weekend, am câte ceva pregătit, care să placă tuturor membrilor familiei. Iar pentru această masă, am pregătit o mămăligă cremoasă cu legume (rădăcinoase) coapte la cuptor. Nu sunt eu așa mare fan mămăligă, însă aceasta cu siguranță este una din preferatele mele, iar în combinație cu legumele coapte, a rezultat un preparat senzație.
Ingrediente pentru mămăligă cremoasă cu legume coapte
- Un păstârnac
- 2 sfecle medii
- 1 cartof dulce
- 1 ceapă roșie
- 2 morcovi potriviți
- 50 ml ulei de măsline
- 1 lingură jumătate de oțet de cidru de mere sau oțet balsamic
- Sare, piper
- 1 cățel de usturoi
- Condimente după plac, eu am folosit cimbru, salvie și rozmarin
- 100 grame mălai
- 200 ml apă
- 200 ml lapte
- 50 grame brânză de capră
- 10 grame de unt
- Opțional, pesto verde sau roșu
Cum am pregătit mămăliga
În primul rând am pornit cuptorul, la 190 grade C. Apoi m-am apucat de pregătirea condimentelor pentru legume. Într-un castron încăpător, am pus uleiul, oțetul, usturoiul pisat, condimentele, sare și piper și am amestecat bine.
Apoi am pregătit legumele. Le-am curățat și le-am tăiat după propriul plac. Cartoful dulce l-am tăiat cuburi, morcovul și păstârnacul l-am tăiat pe diagonală și apoi pe jumătate, ceapa am taiat-o felii și sfecla in felii subțiri.
Legumele le-am pus peste condimente și le-am amestecat bine. Apoi într-o tavă de cuptor, am pus o hârtie pentru copt, și am pus legumele într-un singur strat, astfel încât să se coacă toate la fel. Le-am pus la cuptor, pentru 40 de minute.
Între timp, am pus mălaiul un pic în râșniță, deoarece mie personal îmi place să fie mai fină mămăliga, și mai moale.
Când legumele mai aveau 15 minute de stat la cuptor, m-am apucat de mămăligă. Pe foc am pus amestecul de apă și lapte (se poate și fără lapte desigur, sau cu supă de pui, sau de legume). Am pus și un pic de sare și am așteptat să fiarbă. După ce a început să fiarbă, am agăugat mălaiul în ploaie și am amestecat cu telul continuu. Am lăsat să fiarbă până a fost gata, apoi am luat-o de pe foc, și am adăugat untul și brânza de capră.
Am amestecat bine până s-a încorporat, și am turnat direct în farfurie. Dacă puteți să vă imaginați ce gust deosebit îi poate oferi această brânză de capră, este delicioasă.
Între timp s-au copt și legumele care arată și miros într-un mare fel.
Cum am servit această mămăligă cremoasă cu legume coapte
Peste mămăliga fierbinte pe care am pus-o pe farfurie, am pus legumele fierbinți direct din cuptor, iar pe deasupra am servit cu pesto verde și roșu, depinde de care vă place mai mult. Se potrivește foarte bine cu amândouă. Delicios. Poftă buna!
Alte idei de rețete cu mămăligă, aici.
Te urmăresc Adi, esti un bucătar desăvârșit. O sa incerc si reteta asta. Mulțumesc pentru idee.