Da, a început sezonul produselor în minunata culoare a smaraldului. Falafelul verde este primul pe lista mea de mâncare în culoarea predominantă a primăverii. O îmbinare de arome cum doar în poveștile din ”1001 de nopți” mai găsești. Și bineînțeles că am folosit și vedeta momentului, leurda.
Ingrediente pentru falafel verde:
- 200 g de năut prefiert
- legătură de leurdă
- legătură de pătrunjel
- legăturăde mărar
- legătură de mentă
- ceapă
- linguriță de bicarbonat de sodiu(alimentar)
- 50 g de făină de năut
- linguriță de chimion măcinat
- Doi căței de usturoi zdrobiți și tocați
- linguriță de sare
- Un vârf de cuțit de oregano
- ½ linguriță din fiecare: scorțișoară, cardamon, anason, ghimbir
- Un vârf de cuțit de nucșoară, de preferat proaspăt răzuită
- Ulei pentru prăjit.
Instrucțiuni:
Am lăsat la scurs năutul.
Am rupt codițele de la leurdă pentru că devin amare la gătire.
Am adăugat toate frunzele, toate condimentele, sarea, bicarbonatul și năutul în robotul de bucătărie.
Am mixat bine totul, curățând din când în când bolul robotului cu o spatulă.
Când am ajuns la consitența dorită, am format bilele de falafel cu un clește de înghețată.
Am așezat falafelul pe o farfurie și l-am dat la rece pentru cel puțin o oră. De preferat e să stea la rece chiar peste noapte. Aromele se vor îmbina și mai bine.
Între timp am făcut o salată tabbouleh, perfectă pentru falafelul meu.
Am pus la încins uleiul, să aibă cam 2-3 cm, într-o tigaie încăpătoare.
Am prăjit falafelul la foc mediu aproximativ 2-3 minute sau până au devenit maro-aurii.
L-am scos pe hârtie absorbantă să scap de uleiul în exces.
Cum am servit acest falafel verde?
L-am servit imediat, așa fierbinte, cu salata tabbouleh în care am pus și rodie, pentru că de ce nu?!
Falafelul a ieșit de un verde abolut fabulos.
Care e parte a culturii orientale, nici nu mă mir. De gustos nu mai zic, vă las pe voi să încercați și îmi spuneți după.
Până data viitoare.
Alte idei de preparate verzi, găsiți și aici.