Pentru rețeta de astăzi am decis să mă inspir din rețetele de dulciuri pe care șvabii din Banat obișnuiau să le folosească în urmă cu câteva zeci de ani. Ochii mi-au rămas pe o prăjitură numită Damen Kabritzen, sau Prăjitură Capriciului Doamnelor, o prăjitură care combină un blat pufos, cu dulceață acrișoară și o bezea delicată.
Ingrediente pentru blat
- Făină 220g
- Unt 110g
- Gălbenuș 5
- Zahăr tos 30g
- Un praf de sare
- Drojdie uscată 4g
- Lapte 120ml
- Coaja de la o lămâie
- Zahăr vanilat 1 plic
Ingrediente bezea
- Albuș 5
- Zahăr tos 100g
- Un praf de sare
- Zeama de la jumătate de lămâie
*Extra, pentru uns blatul eu am folosit dulceață de cireșe amare.
Instrucțiuni pentru blat
Primul pas a fost să combin drojdia cu zahărul și laptele călduț, pe care le-am lăsat deoparte pentru câteva minute. Între timp, în bolul mixerului am amestecat făina cu sarea și zahărul vanilat.
În continuare, am încorporat untul ținut la temperatura camerei, în timp ce mixerul amesteca la viteză medie. S-au format mici cocoloașe de aluat, apoi am adăugat gălbenușurile, laptele și coaja rasă de lămâie. Când amestecul a devenit unul omogen, am așezat cu grijă aluatul într-o tavă rotundă, întinzându-l cu o lingură.
După ce am lăsat aluatul la relaxat 45 de minute, acoperit cu un prosop de bumbac, l-am băgat la cuptorul preîncălzit la 170 de grade inițial pentru 20 de minute, apoi am întins dulceața și bezeaua și l-am mai lăsat o oră la 120 de grade.
Mod de preparare bezea
Cele 5 albușuri le-am bătut la mixer împreună cu zahărul tos adăugat treptat, un praf de sare, iar aproape de final am adăugat zeama de lămâie. Când albușurile au devenit o spumă fermă, am știut că bezeaua e gata.
Îmi place să readuc la mine în bucătărie și rețete pe care bătrânii noștri le aveau pe mesele de sărbătoare, cred că e important să ne mai aducem aminte din când în când, iar prăjiturile sunt un mod delicios de a face asta.
Ținem aproape,
Alte deserturi bune, faine și de încercat, aici.