Sarmale de post

1.7K

Această rețetă de sarmale de post cu sâmburi de dovleac în vin este un adevărat exemplu al echilibrului între post și ospăț. Ingredientele simple, dar pline de savoare – varza murată, sâmburii de dovleac și vinul alb – se transformă într-un preparat care satisface atât cerințele unei mese de post, cât și rafinamentul unei mese festive.

Deși sunt preparate de post, aceste sarmale sunt atât de bogate și delicioase încât pot deveni vedeta unui ospăț, demonstrând că posturile pot fi la fel de savuroase și îmbelșugate ca orice masă festivă. Perfecte pentru perioadele de post, dar și pentru orice ocazie specială, aceste sarmale combină tradiția cu gustul de sărbătoare, aducând o notă de rafinament într-un preparat clasic.

Tema acestei săptămâni, „Între Post și Ospăț”, m-a pus un pic pe gânduri, deoarece sunt foarte multe preparate de post pe care le ador. Cu toate acestea, am ales să pregătesc aceste sarmale, cu un mic twist, exact așa cum îmi place mie. Iată cum am realizat acest preparat:

Ingrediente necesare pentru sarmale de post cu sâmburi de dovleac în vin:

  • 1 varză murată
    • 150 ml vin alb
    • 200 g sâmburi de dovleac
    • 250 g orez
    • 250 g ciuperci
    • 100 g morcovi
    • 250 g praz
    • 1 legătură de mărar
    • 500 ml sos de roșii
    • 50 ml ulei
    • *cimbru, sare și piper proaspăt măcinat după gust
    • zeamă de varză (sau apă)
    • Foi de dafin, boabe de piper

Mod de preparare pentru sarmale de post cu sâmburi de dovleac în vin:

De ce este necesar să prăjim sâmburii de dovleac înainte de a-i adăuga în sarmale?

Prăjirea sâmburilor de dovleac ajută la eliberarea uleiurilor naturale și intensifică aroma acestora, oferindu-le o textură crocantă. Este important să îi prăjim ușor, nu foarte mult și nici în ulei, pentru a nu-i arde din greșeală. Acest proces nu doar că adaugă un gust mai profund și mai plăcut preparatului, dar și ajută ca sâmburii să se integreze mai bine în umplutură, fără a se înmuia prea mult în timpul gătitului. Astfel, adăugăm un plus de savoare și un contrast de texturi, care face ca sarmalele să fie cu adevărat speciale.

Următorul pas a fost acela de a pregăti legumele necesare pentru prepararea umpluturii. Pentru a-mi ușura munca și, bineînțeles, pentru a câștiga timp, am folosit un robot de bucătărie atât pentru a toca, cât și pentru a răzui. Nu este musai să folosiți un robot, ci doar să vă asigurați că legumele sunt tocate cât mai mărunt.

În continuare, am adăugat uleiul, prazul și morcovii într-o tigaie non-aderentă și le-am călit la foc mic până când s-au înmuiat puțin. Acest pas poate dura 7-8 minute, mai mult sau mai puțin, dar vă asigur că merită așteptarea. Am adăugat ciupercile și am continuat gătirea până când s-a evaporat tot lichidul. A urmat orezul spălat, 4-5 linguri pline cu sos de roșii (din cei 500 ml) și condimentele, adăugate după gust. Am amestecat totul și am continuat gătirea pentru aproximativ 5 minute.

Folosind tot un robot de bucătărie, am mărunțit și sâmburii de dovleac, care în momentul acela erau complet răciți. Aroma acestora este irezistibilă! Am adăugat sâmburii peste compoziția pregătită anterior, care era, de asemenea, răcită, și mărarul proaspăt tocat. Am omogenizat totul și am lăsat deoparte. În acest moment, puteți gusta și condimenta dacă considerați necesar.

Împachetăm cu blândețe și răbdare…

Am ajuns la pasul „terapeutic” în pregătirea sarmalelor. Cu toate că majoritatea persoanelor sunt puțin reticente când vine vorba de împachetare, vă spun că, odată ce vă intrați în mână, totul va deveni simplu. Din varza murată, am pregătit foile pentru umplut; mie mi-au ieșit 50 de bucăți. Nervurile le-am așezat pe fundul oalei, iar ce a fost în plus am tocat mărunt.

Eu am ales să pregătesc sarmale mici – subțiri ca degetul. În funcție de preferințele voastre, le puteți pregăti la fel sau de mărimea dorită. După ce am terminat de împachetat și de așezat toate sarmalele, am adăugat sosul de roșii diluat în zeama de varză, foile de dafin, boabele de piper și vinul.

Am acoperit sarmalele de post cu semințe de dovleac cu varza tocată mărunt și lichid. Am pus capacul și le-am copt la 200 de grade timp de 4 ore. Aroma vinului și a semințelor de dovleac este minunată și irezistibilă. În cazul în care nu aveți la îndemână o asemenea oală de lut, puteți fierbe sau coace sarmalele în orice oală doriți sau obișnuiți.

Servire sarmale de post cu sâmburi de dovleac în vin:

Evident că nu puteam servi aceste delicioase sarmale de post fără o mămăliguță fină și cremoasă. Mmm! Și să nu uităm de nelipsitul ardei iute. Eu am folosit ardei iuti pregătiți de mama mea, care se potrivesc de minune cu aceste sarmale și nu numai.


Dragii mei, acesta a fost preparatul cu care am încercat să vă ademenesc astăzi. Fie că alegeți să-l pregătiți în perioada postului, fie că îl veți pregăti pentru că nu consumați carne, vă asigur că vă va umple casa de arome și burticile de fericire 😊. Sper că această rețetă v-a inspirat și că veți încerca să o pregătiți acasă. Ne revedem la următoarea rețetă!

Zile cu zâmbete și voie bună!

Cu drag, Ely

Alte rețete de sarmale mai găsiți și aici. 

Join the Conversation

  1. Mari Ilie says:

    Deliciu ❤️✌️!

  2. Se pot face cu frunze de viță de vie? Sau e nevoie de alte ingrediente pentru niște sarmale de post?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close