Cremă de apio, tăiţei de cartofi dulci şi crutoane de măr

1K

Cremă de apio

Pentru că atunci când încă e frig afară, cremele calde sunt minunate şi reconfortante, mi-am dorit să vă surprind, şi sper că am şi reuşit, cu o supă cremă de apio foarte gustoasă şi uşor de preparat. Apio este o legumă cu frunze verzi, cu tulpini crocante şi un gust deosebit, de ţelină, bogată în vitamine şi minerale. Cu puţine calorii, dar mulţi nutrienţi vă va surprinde în mod plăcut datorită aromei, oferindu-vă o masă de prânz sau o cină lejere.

Pentru această supă cremă de apio avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

Pentru supă:

  • 250 gr de tulpină apio, în funcţie de numărul de pofticioşi de la masă
  • 1 ţelină mică
  • 1 păstârnac
  • 2-3 cartofi
  • 1 ceapă roşie
  • unt
  • ulei
  • sare, piper, boia şi lamâie, după preferinţe

Pentru tăiţeii de cartofi dulci:

  • 1-2 cartofi dulci, tot în funcţie de numărul de pofticioşi
  • un strop de ulei şi un praf de sare.

Pentru crutoanele de măr:

  • 1-2 mere
  • un strop de ulei şi un praf de sare.

Am pregătit crutoane de măr pentru că mie personal, mi se pare că se combină foarte bine cu apio care are gust de ţelină, deci şi cu ţelina.

ingrediente pentru crema de apio

Metoda de pregătire cremă de apio

Cum am început?

Într-o cratiţă am pus apa la fiert. Am spălat tulpinile de apio, ţelina, cartofii şi ceapa. Le-am tăiat bucăţi, doar ceapa am lăsat-o întreagă. Le-am pus in cratiţă, foarte important apa să fie caldă când adăugăm legumele, aceasta pentru a-şi păstra nutrienţii. Se fierb cam 20 min până devin moi.

metodă de pregătire supă

Cum am preparat supa?

Am scos legumele într-un bol, am adăugat un pic de ulei de măsline şi o linguriţă de unt şi cu ajutorul blenderului am pasat legumele până când crema a căpătat consistenţă. Dacă nu vă place ceapa puteţi să nu o puneţi. Am pus din nou la încălzit supa şi am asezonat-o cu sare, piper, boia şi un pic de zeamă de lămâie, după gust.

supă cremă

Cum pregătim crutoanele de măr?

Spălăm merele, le ştergem de apă cu un şerveţel de bucătărie şi le tăiem in cuburi mai mari, bineînţeles după ce am îndepărtat cotorul. Le stropim cu un praf de sare şi un strop de ulei de măsline şi le coacem la cuptor la 180 de grade pâna devin crocante.

crutoane de măr

Cum pregătim tăiţeii de cartofi dulci?

La fel ca în cazul merelor, spălăm cartofii, îi curăţăm de coajă şi îi dăm prin răzătoarea specială. Îi stropim cu un pic de ulei de măsline şi un praf de sare şi îi coacem în cuptor până devin crocanţi. Se pot şi prăji, dar eu nu recomand chiar dacă timpul de gătire ar scădea considerabil.

Şi crutoanele de măr şi tăiţeii de cartofi dulci vor fi adorate de copilaşi.

tăieței de cartof dulce

Cum servim această cremă de apio?

Turnăm supa in boluri şi ornăm cu tăiţeii de cartofi dulci şi crutoanele de măr şi chiar cu microplante, dacă vă plac.

servire cremă de apio

La final, vă mai propun o reţetă pe care sigur o vor adora cei mici. Fără zahăr. Bune de luat şi la pacheţel.

Bastonaşe  dulci  de  măr

Într-un bol adăugăm 2-3 mere date pe răzătoare şi scurse de suc, 1-2 felii de pâine înmuiate în sucul de la storsul merelor, o linguriţă de frunze de apio tocate şi fulgi de drojdie inactivă, Aceste au rolul de a înlocui ouăle. Fulgii de drojdie inactivă îi găsiţi la plafar. Putem adăuga şi un pic de făină, dar atunci nu vor mai ieşi bastonaşe crocante la exterior şi moi în interior.

bastonașe dulci de măr

Amestecăm totul bine, formăm bastonaşe sau orice formă doriţi şi le coacem la cuptor la 180 de grade până se rumenesc frumos.Pentru cei mari adăugaţi boia de ardei iute şi un pic de piper şi vor fi şi ei la fel de încântaţi ca şi cei mici.

Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că mă urmăriţi şi pentru susţinere!

Monica

Alte supe creme mai găsiți și aici.

Join the Conversation

  1. eufrosina says:

    „apio” ziceti !? unde se vinde planta cu numele asta ? asa se numeste la carrefour ? sau e asa zisa „telina de frunze” ? toate tipurile de telina (celery, celeriac, etc) se numesc apium deci nu stim despre care apium este vorba aici; noroc cu pozele ca putem ghici ca e vorba de niste telina-frunze pe linga radacina de telina (cele din poza probabil de la doua plante de cultivar diferit Apium graveolens var. graveolens sau var. secalinum vs. Apium graveolens var. rapaceum). La magazin nu sint prea multe optiuni: are tulpini si radacini de „telina” – separat, pentru motivul de mai sus. Deci incercam, asa pt ca sintem mai hotariti, cu niste petioli de frunze de telina pe post de „apio”…
    Daca vreti sa si incerce cineva retetele, si nu sa apara niste pagini la numar, explicati clar despre ce e vorba.
    „apio” !?! ….

  2. Dragă Eufrosina îți mulțumesc pentru interes și comentariu, mă bucur că ai găsit și răspunsul la dilema vizavi de apio, sincer chiar îți recomand rețeta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close