Țin să recunosc că tema din săptămâna asta a fost pentru mine cea mai provocatoare de până acum. Și cum ar fi să nu fie? “Pentru mame”, atunci când nimic din ce le putem oferi nu este îndeajuns pentru a le mulțumi. Am ales astăzi o rețetă care îmi aduce aminte de a mea mamă, o prăjitură cu șofran și polen care promite să te poarte printr-o călătorie a gustului. Nu, nu este o rețetă a copilăriei. Mai degrabă, o mică invenție de moment. Am combinat pasiunea pentru apicultură a mamei, cu obiceiul ei de a “inventa” des un preparat care ne dădea pe spate. Da, cred că este mândră!
Pentru această prăjitură cu șofran și polen aveți nevoie de:
Ingrediente blat
- Făină 700g
- Miere 180g
- Zahăr 180g
- Unt gras 100g
- Bicarbonat 17g
- Ouă 3
- Esența vanilie 4ml
Ingrediente cremă
- Cremă de brânză 300g
- Mascarpone 200g
- Miere 100g
- Șofran 7g
Ingrediente jeleu de polen
- Gelatină foi 1 plic
- Apă 100ml
- Polen granule 30g
- Zahăr 25g
- Lămâie 1
Instrucțiuni blat
Am început prin a amesteca la foc mic untul, zahărul, mierea și bicarbonatul până acestea au devenit o pastă omogenă și au prins o culoare cărămizie. Următorul pas a fost sa torn compoziția într-un bol și am incorporat treptat făina, dar și cele 3 ouă și esența de vanilie.
După ce am terminat de frământat, am întins aluatul în două foi subțiri și le-am băgat la cuptor pentru aproximativ 10-15 minute la 180 grade, sau până devin rumene.
Instrucțiuni cremă
Pentru cremă am amestecat mascarpone cu crema de brânză și am mixat bine, adăugând șofranul și mierea, apoi am lăsat-o la odihnit în frigider.
Instrucțiuni jeleu de polen
Am folosit un plic de gelatină foi pe care le-am hidratat în puțină apă rece, apoi le-am dizolvat la foc mic, având grijă să nu dea în clocot. Am adăugat polenul, zeama de la jumătate de lămâie, coaja de lămâie și zahărul. După ce s-au dizolvat, am strecurat lichidul pentru a scăpa de coaja de lămâie și am lăsat la frigider până s-a coagulat.
Când jeleul s-a întărit, l-am blenduit până a devenit o pastă fină. Dacă este prea solid, se poate adăuga puțin suc natural de portocale.
Plating prăjitură cu șofran și polen
Am întins crema într-un strat sănătos pe una dintre foi și am acoperit cu cea de-a doua foaie, iar apoi am folosit un posh pentru a forma mici biluțe de jeleu deasupra.
*Prăjitura trebuie lăsată peste noapte în frigider pentru ca blatul să devină fraged.
Acesta este mărțișorul meu pentru voi toți! Recunosc, un mărțișor reinterpretat dar inedit, pe care te invit să îl încerci cât de curând!
Ținem aproape,
Alte idei de deserturi găsiți și aici.