Iată un fel vegan care se poate lua la trântă cu orice bucată de carne și va câștiga negreșit. Steak de conopidă glazurat cu un sos picant și dulce, servit cu un piure de conopidă cu usturoi. Ah, și năut tras la tigaie cu puțină zeamă de lime. Sună bine, nu?
Ingrediente pentru steak de conopidă:
- căpățână de conopidă-aprox 1 kg
- Un ardei iute
- lămâie
- lime
- linguriță coriandru boabe
- linguriță chimen boabe
- linguriță boia dulce
- linguriță boia afumată
- Două linguri de miere
- Două lingurițe de piper cayenne
- Două linguri de ulei de măsline
- legătură de pătrunjel verde
- Năut aprox 150 de grame
Intrucțiuni:
Am aprins cuptorul și am setat temperatura la 220 de grade Celsius.
Am rupt frunzele de pe conopidă și le-am pus deoparte, fără să elimin cotorul.
Am așezat conopida pe cotor și am tăiat-o pe jumătate. Din fiecare jumătate am tăiat câte o felie groasă de aproximativ 3 centimetri.
Le-am pus deoparte.
Restul de conopidă l-am rupt în buchețele și l-am pus la fiert în apă cu sare aproximativ 5 minute. După cele 5 min, am luat capacul de pe oală și am adăugat trei căței de usturoi. Am lăsat din nou totul să fiarbă pentru încă 5 min. Am amestecat bine pentru că apa era aproape evaporată.
Într-o tigaie am pus chimenul și coriandrul și am tras semințele la foc iute până și-au eliberat aroma. Apoi am sfărâmat totul în mojar. Am adăugat restul condimentelor și ardeiul iute tocat mărunt cu tot cu semințe. Peste, am pus cele două linguri de miere si coaja de la o lime. Am pus totul deoparte.
Când conopida a fiert am pus-o în robotul de bucătărie cu sare, piper, zeamă de lămâie și ulei de măsline. M-am oprit din blenduit când a căpătat consistența unui piure de cartofi.
Am încins puțin ulei de măsline într-o tigaie și am pus steak-urile de conopidă la fript. Două minute pe fiecare parte. După care le-am așezat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Le-am uns cu mierea picantă pe fiecare parte și le-am dat la cuptor pentru aproximativ 8 minute.
Între timp am tras la tigaie năutul în puțin ulei de măsline și zeamă de lime. Am adăugat și frunzele de conopidă tocate mărunt. Când frunzele s-au sotat, am scos totul într-un bol în care erau frunzele de pătrunjel tocate mărunt. Am amestecat bine totul.
Servire
Am așezat piureul de conopidă pe două farfurii, am pus câte un steak pe fiecare farfurie si năutul peste.
Totul este absolut fenomenal de gustos, o explozie de arome, cam cum e toată mâncarea vegană.
Și am terminat totul în aproximativ 30 de minute.
Atât. Să fiți sănătoși!
Alte rețete fără carne, aici.