Pentru că și resturile merită respect… o temă minunată, din care ne putem inspira cu toții, transformând alimentele rămase care ar fi fost altfel risipite într-o adevărată delicatesă. În general, pentru masa de sărbători, încercăm să ne întrecem pe noi înșine, pregătind fel de fel de bunătăți, care mai de care mai spectaculoase. Ce ne facem atunci când ne rămân niște resturi, pe care le ocolim, întrebându-ne ce am putea face cu ele?
Leftover Delight: Rustic Quiche – sincer vă mărturisesc că greu poți da greș cu asemenea tartă savuroasă, căci până la urmă cam asta și este: un fel de tartă cu un nume mai fancy. Spune-i tu celei mai simandicoase rude că ai pregătit Quiche și nu tartă și să vezi atunci complimente! Trust me!
De aici și alegerea mea – pentru a pune în valoare resturile rămase, nimic nu-i mai ușor de pregătit decât un quiche cu aluat untos și sfărâmicios. By the way, trebuie să recunoașteți că rezultatul final arată uimitor și nici nu ai spune că este făcut din resturi.
Ingrediente pentru Leftover Delight: Rustic Quiche
Pentru aluatul fraged:
- 300 g făină
• 2 gălbenușuri (albușurile le adăugăm în umplutură)
• 180 g unt foarte rece
• 2-3 lingurițe apă rece
• Un praf de sare
Pentru umplutură:
- 300 g ceapă (eu am combinat ceapă roșie cu ceapă verde)
• 200 g friptură rece (rămasă de la grătar)
• 100 g cârnați ( rămași de la grătar)
• 3 ouă fierte (folosiți ouăle înroșite rămase)
• 100 g cașcaval
• 4 ouă
• 200 g smântână pentru frișcă
• 50 g unt + 2 linguri ulei
• Sare și piper după gust
Decor: Pătrunjel
Mod de preparare pentru Leftover Delight: Rustic Quiche
Preparare aluat :
Aluatul pentru quiche este unul fraged, pe bază de unt, și este foarte important ca ingredientele folosite să fie reci și să NU îl frământăm. Este unul dintre aluaturile mele preferate, pe care îl folosesc adesea la diverse preparate.
În vasul robotului de bucătărie am adăugat făina, gălbenușurile, sarea și untul. Am amestecat scurt cât să sfărâm untul, dar fără să risc să îl încălzesc, apoi am adăugat 2-3 lingurițe de apă rece pentru a lega compoziția. Aluatul obținut l-am înfoliat și l-am transferat în frigider pentru 30 de minute.
Preparare umplutură:
Ceapa, carnea și cârnații le-am tocat, dar nu foarte mărunt, îmi place să simt bucățele fragede de carne atunci când savurez o felie de quiche. Într-o tigaie non-aderentă am adăugat untul (50 g), uleiul și ceapa, pe care am călit-o ușor.
După ce ceapa s-a înmuiat, am adăugat și carnea și cârnații, iar apoi am condimentat lejer cu sare și piper, ținând cont că friptura era deja condimentată. Am oprit focul și am lăsat tigaia deoparte momentan.
Ne întoarcem la aluat..
Coacerea acestui aluat se face în două etape: 15 minute gol (coacere oarbă) și 40-45 minute cu umplutura. Am scos aluatul din frigider și l-am întins cu ajutorul unui sucitor pe masa înfăinată lejer. Foaia se întinde atât cât să îmbrace forma folosită, inclusiv pereții, deci nu foarte subțire.
Aluatul întins l-am transferat cu ajutorul sucitorului în tavă și l-am înțepat cu o furculiță. Forma cu aluatul merge din nou la frigider pentru 20 de minute. După acest repaus, am introdus forma în cuptorul preîncălzit la 200°C (sus, jos + ventilație) pentru 15 minute.
Pregătirea cremei de ou și smântână pentru umplutură:
Ultimul pas înainte de coacerea finală este pregătirea cremei de ou și smântână. Într-un bol încăpător am spart ouăle, am adăugat albușul rămas de la aluat, smântâna, cașcavalul răzuit și am condimentat după gust: sare, piper și mix de verdețuri, acesta din urmă fiind opțional. Am amestecat totul bine cu telul și voilà, avem o cremă gustoasă în doar 5 minute.
Asamblare și coacere Leftover Delight: Rustic Quiche:
Peste aluatul copt am așezat amestecul de ceapă și carne, apasând ușor pentru a acoperi bine întreaga suprafață. Am răzuit fin ouăle fierte deasupra, iar la final umplutura de ou și smântână, pe care am adăugat-o treptat cu un polonic, având grijă să nu torn între aluat și tavă, evitând astfel înmuierea acestuia din urmă.
Asezonați cu piper și mix de verdețuri, dacă doriți; piperul este un prieten de nădejde al cremei de la suprafață, acestea se potrivesc de minune împreună. Am introdus tava din nou în cuptor, la 180°C, pentru 40-45 minute, sau până când devine aurie la suprafață.
Servire Leftover Delight: Rustic Quiche:
Este indicat ca acest quiche, valabil de altfel pentru orice coptură asemănătoare, să se odihnească cel puțin 30-40 de minute înainte de a o scoate din tavă. Astfel se va porționa mult mai ușor și frumos. Mirosul ce învăluie întreaga casă te îndeamnă să o servești de îndată- miros ademenitor de unt, carne și smântână.
Îl puteți servi atât simplu, cât și alături de salate proaspete de sezon. Aluatul fraged și sfărâmicios va fi și mai bun a doua zi, ba chiar și a treia, în cazul în care vă rabdă inima și nu serviți quiche-ul din prima zi.
Dragilor, închei aici prezentarea acestui Rustic Quiche, aducând „la viață” resturile pierdute prin farfurii și frigider, după un festin pe cinste. Vă mărturisesc însă că, și cu acest Quiche, festinul va continua fără îndoială!
Vă aștept cu drag la următoarea rețetă!
Zile însorite,
Ely
Alte rețete de quiche mai găsiți și aici.
Wooooow! Ne surprinzi plăcut de fiecare data! Totul arata minunat și delicios, sigur! Ești pe drumul cel bun…din mâinile tale ies numai bunătăți! Te iubiiiim! Te sustinem in continuare! You go girl!