Salată de vinete! V-am atras atenția, este? Hehe, salată de vinete, dar altfel.
Vara e tot mai aproape și afară și în calendare, iar grădinile încep să ne ofere bucurii tot mai multe. Chiar dacă momentan din solarii sau sere, calitatea e mult peste ceea ce găsim de regulă în extrasezon. Iar gătitul devine tot mai diversificat. Azi am făcut vinete coapte cu humus cremos și salată de linte, o combinație inedită și plină de savoare. Mai sunt și niște roșii la mijloc, coapte și ele, iar dacă mai ai și pâine de casă, ai tot ce iți trebuie.
Ingrediente
Pentru vinete și roșii
- 2 vinete tăiate pe jumătate și crestate
- 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
- 2 mâini bune de roșii cherry
- Sare de mare pentru asezonat
- Două crenguțe de cimbru
- căpățână de usturoi tăiată pe jumătate
Pentru salata de linte:
- 200 g de linte verde
- 750ml supă de legume
- 1 ceapă roșie tocată mărunt
- mână de roșii cherry tocate
- un ardei gras roșu tocat
- mână bună de nuci trase la tigaie și tocate
- mână bună de mentă tocată
- mână bună de pătrunjel tocat grosier
Pentru dressing:
- două linguri de harissa
- 3 linguri de ulei de măsline extra virgin
- Zeama și coaja de la o lămâie
- Sare de mare pentru asezonat
Pentru humus:
- 300 g de năut scurs
- Sucul de la o jumătate de lămâie
- 1cățel de usturoi
- 2 linguri de ulei de măsline
- linguriță de semințe de chimion
- Sare de mare pentru asezonat
- Un vârf de cuțit de piper cayenne
Instrucțiuni:
Vinetele și roșiile coapte:
Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade.
Am tăiat pe jumătate apoi am crestat vinetele. Le-am pus împreună cu roșiile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Am pus și căpățâna de usturoi și cimbrul. Am stropit totul cu ulei de măsline și am asezonat cu sare. Am asezonat bine vinetele ca sarea să pătrundă pulpa.
Am dat tava la copt pentru aproximativ 30 de minute sau până roșiile s-au copt bine. Am dat deoparte
Salata de linte:
Am adăugat lintea în supa de legume și am lăsat la fiert aproximativ 40 de minute sau până lintea s-a înmuiat.
Am scurs lintea și am lăsat-o să se răcească.
Am adăugat ingredientele pentru dressing într-un borcan și l-am agitat bine.
Am pus toate ingredientele pentru salată într-un bol mare și le-am amestecat ușor. Apoi am turnat dressingul peste și am amestecat din nou ușor, să nu fac lintea pastă.
Humusul
Am adăugat toate ingredientele în robotul de bucătărie și am mixat aproximativ 2-3 minute.
Asamblarea
Am așezat vinetele pe un platou generos și am pus humus peste ele. Peste humus am pus salata de linte și am presărat roșiile. Și zeama lăsată de roșii. Zeamă din în tava în care au copt, în care să înmoi și puțină pâine.
Cumva sper că așa arată raiul. Sau ”E Dumnezeu în orice religie”, cum ar spune chef Hădean. Atât.
Să fiți sănătoși.
Alte rețete cu vinete găsiți și aici.