Azi am tentacule de caracatiță cu cartofi copți, o mâncare pe care o fac destul de rar. Poate de două ori pe an. Și asta pentru că nu trăim la malul mării să avem fructele de mare la discreție. Sau la prețuri care să te facă să nu te răzgândești că vrei mâncarea aia, știi tu, pe care nu o mai poți uita. Aia pe care ai mâncat-o în concediul ăla minunat, de prin Grecia sau Italia.
Poate părea o mâncare exotică pentru unii și greu de preparat. Dar nu e deloc așa!
Ingrediente:
Pentru caracatiță:
- Tentacule de caracatiță, curățate, aproximativ 1 kg.
- Un morcov
- țelină mică
- Un pătrunjel
- lingură de piper boabe
- lingură de unt
- crenguță de cimbru
- sticlă de vin roșu sec(bun!)
- sare de mare pentru asezonat
- Lime pentru servire
Pentru ulei de măsline aromatizat cu pătrunjel:
- 200 de ml de ulei de măsline extra virgin
- 50 de g de frunze de pătrunjel (aproximativ 3 legături bune)
- Sare și piper
- lingură de zeamă de lămâie
- Doi căței de usturoi
- linguriță de oțet balsamic alb
Pentru cartofii copți:
- 12 cartofi medii
- Trei linguri de ulei de măsline extra virgin pentru prăjit
- Sare și piper
Pentru salată:
- Mix de salată, două cutii
- mână de roșii cherry
- lingură de oțet balsamic
- ceapă roșie
- Oregano uscat
- Ulei de măsline
Intrucțiuni:
Am aprins cuptorul și l-am setat la 200 de grade C.
Am pus vinul și tot atâta apă la fiert împreună cu rădăcinoasele curățate, piper si sare. Când a început totul să fiarbă, am pus în oală și caracatița. Am setat timerul la 40 de minute și am acoperit oala.
Între timp m-am ocupat și de celelate.
Pentru uleiul aromatizat:
Am pus în robotul de bucătărie frunzele de pătrunjel împreună cu uleiul de măsline. Am mixat totul aproximativ două minute. Am adăugat apoi usturoiul, sarea, piperul, oțetul și zeama de lămâie. Am mixat totul pentru încă două minute. L-am dat deoparte pentru 15 minute, după care l-am trecut printr-o sită.
Am făcut o cantitate mare, se păstrează bine la rece.
Pentru cartofi:
Am curățat cartofii și le-am dat o formă paralelipipedică. Am încins uleiul într-o tigaie antiaderentă și am colorat ușor cartofii pe fiecare parte. Apoi i-am tranferat într-o tavă și au mers în cuptor pentru 15 minute.
Pentru salată am tras roșiile la tigaie în puțin oțet balsamic. Le-am pus apoi peste mixul de salată împreună cu ceapa tocată mărunt, uleiul, sarea și oregano uscat. Am amestecat bine.
După ce au trecut cele 40 de minute, am scos tentaculele fierte pe un tocător și le-am porționat.
Am pus într-o tigaie la topit la foc mic o lingură de unt. În care am pus caracatița împreună cu un ardei iute tocat mărunt. Am tras totul la foc iute pentru căteva secunde, caracatița e deja foarte fragedă, nu are nevoie de mai mult tratament termic.
Servire tentacule de caracatiță cu cartofi copți
Am servit caracatița imediat, pe pat de salată alături de cartofii copți, stropit totul bine cu uleiul aromatizat cu pătrunjel.
Aromele sunt absolut fabuloase, se împletesc minunat! Iar caracatița super fragedă, așa cum trebuie să fie. Și, după cum vedeți, se face foarte ușor. Musai să încercați și voi dacă sunteți fani fructe de mare!
Pace&love.
Alte rețete care implică și caracatiță, aici.