Fasole

260

Din ciclul „să avem habar ce băgăm în gură”, vă ofer o nouă postare sponsorizată de farmacia ROOA (căreia puteți să-i dați un like fie și numai pentru asta). Toată lumea cunoaște fasolea. Eu mi-o amintesc din școala generală când ne puneau să punem fasole la încolțit (lecția despre germinare sau așa ceva). Mi-o amintesc și din ciorbele făcute de tata, mereu la fel, mereu foarte bune (nu s-a abătut de la rețetă de când îl știu eu). Mi-o amintesc și din isprava de la Oradea dintr-un 1 Decembrie în care aproape că mi-am dat suflarea pentru țară (glumesc, desigur).

Nu toată lumea-și pune întrebări și e firesc să fie așa. Eu însă îmi pun și-n calitatea mea de auto-întrebător, descopăr lucruri și le transmit mai departe cu drag (când spun „descopăr” mă refer atât la lucrurile pe care le aflu experimentând cât și la cele pe care aflu citind despre experimentele altora). De exemplu:

-fasolea e un aliment foarte bogat în calorii, o sută de grame conținând peste 300 de kilocalorii

-fasolea e un aliment foarte bogat în proteine, lucru care o califică pentru poziția de temelie alimentară în perioadele de dezvoltare ori în cele de post (eu unul prefer proteina animală dar nu mă dau înapoi de la fasole, vă spun drept)

-fasolea conține nu mai puțin de șapte minerale, în proporții echilibrate de Doamne-Doamne fix așa cum trebuie (intervenția omului poate strica balanța, desigur, de aceea se  recomandă atenție la utilizarea îngrășământului)

-fasolea reduce absorbția de zahăr în organism, asta e bine mai ales pentru că în perioada asta a dezvoltării civilizației umane, consumul de zahăr e peste măsură de mare și primejdios

Liniuțele de mai sus se referă la fasolea uscată. Care uneori e mai…răzvrătită (după consumare, vreau să spun). În aceste situații, luați cărbune medicinal sau folosiți cimbru la gătit, mult cimbru:).

Fasolea verde (păstăile) e în curs de apariție și-n grădina mea așa că în curând o să vă pot oferi câteva rețete cu păstăi, de la salate la felul 2 și până la ciorbe. Abia aștept! Sper că scurta mea intervenție v-a fost de folos. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. octavia says:

    Fasolea verde contine flavonoide,subst.cu actiune antiinflamatoare si antioxidanta,in plus multa clorofila,subst cu actiune depurativa deci f.benefica org. uman:)

  2. Cristina says:

    Fasolea este originară din America. Crește pe araci, deci este o plantă agățătoare – cățărătoare.
    Calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor, sunt printre principalele minerale pe care le conține (știu asta de la biologie … încă nu m-a lăsat memoria ! lucrurile bune se țin minte bine și mulți ani). Știu că fasolea este de 2 feluri : uscată și proaspătă, în păstăi verzi. Cea uscată mai știu că e de 4 culori : albă, pestriță, roșie și neagră.
    Dă gaze urât mirositoare dacă nu-i este schimbată apa în 3-4 rânduri, la gătit.
    Dar e bunăăăăăăăăăăă și dacă-i scapi niște boia dulce și 2-3 lingurițe de zahăr brun (nouă așa ne place + legată și păstoasă, cu cât mai multe boabe sfărâmate) la finalul gătirii, te vei bucura de o mâncare cu savoare și hrănitoare !!! :)

  3. pentru a va bucura deplin de fasolea gatita folositi la preparare pe langa cimbru si mult chimen sau coriandru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close