Dragii mei, pe vremuri oamenii cam ronțăiau ce aveau prin cămară, prin conserve și pe unde își mai depozitau alimentele să le ajungă o perioadă mai îndelungata de timp. Eu încă nu mă pot dezice de conserve și nici nu vreau, pentru că ies niște mâncăruri fantastice, dacă știi cum să combini ingredientele. Dar pentru asta sunt eu aici, să vă arăt, să vă învăț și să vă dau idei. Rețeta de astăzi este una extrem de simplă și de data asta chiar așa e. Se face din câteva ingrediente și se gătește repejor. Ducem această Shakshuka cu năut și sardine la un alt nivel. Dar hai să ne apucăm de treabă.
Iată lista de ingrediente pentru shakshuka cu năut și sardine
- Năut din conservă
- Sardine din conservă
- Linte uscată
- Pastă de roșii
- Pătrunjel, fenicul, sare, piper, chimion arăbesc
- Ardei iute
- Usturoi
- morcovi
- ceapa roșie
- apa
- un pic de ulei de măsline
Metodă de pregătire a acestei shakshuka cu năut și sardine sună în felul următor.
Am început cu începutul, ca de fiecare dată și mi-am pregătit ingredientele, am spălat ce a trebuit spălat, am scurs de apa ce a trebuit scurs de apă, iar apoi am trecut la tocat, tăiat, răzălit. Asta în funcție de dorințele fiecăruia. Eu am tăiat mărunt ceapa roșie, usturoiul și morcovii.
Mi-am pregătit și tigaia, bineînțeles, în care am lăsat oleacă ulei de măsline la încins. Apoi am pus în tigaie cele de mai sus tăiate fain frumos, împreuna cu ardeiul iute, dar numai puțin cât să dea gust și un pic de iuțeală, pentru că așa ne place. Și n-am uitat nici de fenicul, l-am tăiat și pe el și l-am amestecat cu restul ingredientelor. Le-am călit puțin să se îmbine aromele în tigaie, că doar despre asta este vorba. O mâncare bună trebuie să aibă gust.
Bun, acum că s-au îmbinat aromele, am pus și lintea și niște apă. E ca la risotto, în sensul că lintea se umfla și se gătește direct in tigaie, mai împumută arome și de la celelalte ingrediente.
După tot procesul ăsta am condimentat cu sare, piper, chimion și am adăugat și pasta de zahăr. Le-am amestecat bine de tot în tigaie să se combine aromele exact așa cum trebuie, apoi am adăugat și năutul. Am lăsat totul la fiert o vreme. Între timp am tocat pătrunjelul proaspăt. L-am pus și pe el în tigaie. Deja am un fel de mâncare extrem de aromat și bogat, dar mai am ceva de pus aici.
Am scos fain frumos și cu grija, sardinele din conservă și l-am pus peste tot ce e în tigaie. Am lăsat totul acolo câteva minute și cam asta a fost.
Cum am servit Shakshuka?
În final am pus o porție de shakshuka pe farfurie, am tăiat o bucata de pâine bună, pe care am stropit-o cu puțin ulei de măsline și am pus-o și pe ea în farfurie și acum chiar că am terminat cu rețeta asta.
Zic s-avem poftă și să fim sănătoși!
Mai jos găsiți și video pentru această rețetă.
Pe mine si pe Ionela Năstase ne puteți urmări în fiecare sâmbătă seara “La cină”, la Digi 24.
Rețeta este din emisiunea difuzată în data de 13.03.2022.
Multumesc pentru reteta.Chiar ca este usor de preparat.O sa am o problema doar cu chimionul arabesc.Aici in satul unde suntem toata vara nu este.dar punem de-al nostru.