Înghețată de fistic și topping de ciocolată amăruie

1.7K

Pentru mine, imaginea perfectă a bucuriei pure e un copil cu un cornet de înghețată în mână. Și dacă s-ar face un top planetar al deliciilor preferate, probabil că tot înghețata ar câștiga, de departe. În sufletul meu, înghețata se împarte în categoria de fructe, și categoria de ciocolată / vanilie / nuci, care e și cea preferată, aproape întotdeauna. Alune, nuci, pecan – aș înlocui oricând prânzul cu o înghețată. Dar adevărata mea slăbiciune e înghețata de fistic, pe care o prepar astăzi și o transform într-un cornet, învelit în ciocolată amăruie – deliciul suprem, răcoritor, de vară. Doamnelor și domnilor, înghețată de fistic și topping de ciocolată amăruie.

Ingrediente pentru înghețata de fistic

  • 250 g fistic crud
  • 250 ml lapte gras
  • 250 ml smântână pentru frișcă
  • 100 g zahăr
  • 4 gălbenușuri
  • 300 g ciocolată amăruie, 80%
  • 50 g fistic pentru topping
Ingrediente pentru Înghețată de fistic și topping de ciocolată amăruie

Modalitate de preparare înghețată de fistic și topping de ciocolată amăruie

Înghețată de fistic

Am curățat fisticul (am obținut cam 150 g de sâmburi curățați) și l-am prăjit la 170 de grade, 10 minute. Am ales să îl prăjesc pentru a-i intensifica aroma. L-am mărunțit apoi în robot, până la o consistentă de nisip grosier, fără a fi pulbere sau a începe să se transforme în unt.  

pregătire fistic 1
pregătire fistic 2

  În robotul de patiserie, am bătut spumă gălbenușurile de ou cu zahăr, cam 4-5 minute, până când am obținut o consistență aerată și cremoasă. Între timp, am încălzit pe plită laptele, smântâna de frișcă și fisticul tocat – am avut grijă să nu fiarbă, însă. Am temperat cu 3 sferturi din amestecul de pe plită, spuma de ou – am adăugat câte puțin lapte la spumă, amestând în continuare în robot. Am omogenizat astfel cele două compoziții, fără a coagula oul. După temperare, am adăugat amestecul în laptele rămas, și am fiert crema cam 5 minute, amestecând constant. Așa am obținut o cremă de patiserie fină. Am răcit crema la temperature camerei, iar apoi la frigider, până când a fost complet rece (a stat la frigider într-un recipient închis, două ore, dar poate sta și peste noapte, i-ar fi chiar foarte bine).  

preparare cremă 1
preparare cremă 2
cremă de ou

Am turnat crema foarte bine răcită în aparatul de înghețată, care a amestecat 30 de minute, și a transformat crema de patiserie într-o înghețată aerată, aproape o spumă. Aparatele de înghețată sunt foarte accesibile acum, puteți alege unul cu sau fără compresor. Oricare ar fi cel la care vă opriți, înghețata nu va mai lipsi din casă niciodată. 

preparare înghețată de fistic

Topping-ul de ciocolată amăruie

Am umplut cornetele cu înghețată și le-am lăsat puțin în congelator, pentru a se congela complet. Între timp, am tocat fistic, dar de data aceasta folosind un cuțit și am topit ciocolata amăruie pe baie de abur. Am scufundat cornetele în ciocolată topită, și le-am presărat puțin fistic. 

înghețată de fistic
preparare topping de ciocolată amăruie

Câteva minute la congelator au oferit consistență stratului de ciocolată, și au făcut-o foarte crocantă. Sub stratul subțire și delicat de ciocolată amăruie, am dat de o înghețată cremoasă, plină de fistic, numai bun de ronțăit, dar și foarte aromată. De departe desertul meu rece preferat! Sper să o pregătiți și să o savurați în zilele fierbinți de vară, neapărat din cornet. 

Înghețată de fistic și topping de ciocolată amăruie
Înghețată de fistic și topping de ciocolată amăruie
Înghețată de fistic și topping de ciocolată amăruie

Cu drag, Cristina

Rețete de înghețată mai găsiți și aici.

Join the Conversation

  1. Molnar-Kovacs Viorica says:

    Multumesc pentru reteta!Sambata am sa o incerc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close