Am urmărit recent un documentar pe Netflix (Chef’s Table), unde un bucătar, specializat pe pizza și care a încercat să revoluționeze aceste concept, spunea ‘cu pizza câștigi mereu, punct’. Și privind din orice perspectivă, așa este. Pizza este în topul preferințelor, indiferent de vârstă, naționalitate samd. Pizza este mai mult decât mâncare, este o creație aparte. De la blatul plin de alveole, cu coajă crocantă și pufoasă în același timp, la topping urile folosite și la modul de coacere :)
Îmi place mult să pregătesc pizza, dar și alte preparate ce implică aluat. Îmi place să le văd dospind, să lucrez cu el, să știu că am pus suflet și am pregătit totul de la zero.
Așa a fost și de această dată, am pregătit aluatul de pizza, sosul, topping urile și am creat magie .
Am pregătit 4 tipuri de pizza, însă vedeta de astăzi este Pizza Diavola, pentru că uneori…merge și picant.
Ingrediente pentru Pizza
Pentru blat:
- 500 grame făină
- 340 ml apa călduță
- 10 grame drojdie
- 1 linguriță sare
- 1/2 linguriță zahăr
- ulei de măsline
Pentru sos:
- ceapă roșie
- sos de roșii făcut în casă
- busuioc
- sare
- zahăr
Topping uri :
- Pentru pizza diavola:
- salam picant
- mozzarella
- ardei iute
- Busuioc
- jalapeno
Pentru restul am folosit ce ingrediente mai aveam acasă. Dovlecel, Prosciutto, Brânză de capră ( a fost o revelație pizza cu brânză de capră)
Mod de preparare Pizza
Pentru început, am turnat faina într-un vas, am adăugat apa călduță în care am pus zahărul și drojdia, am turnat peste faină, am adăugat sarea și am început să amestec cu o lingură de lemn. După câteva minute, am pus ulei de măsline pe mâini și am frământat timp de aproximativ 8-10 minute.
Am uns un vas cu ulei de măsline, am pus aluatul, am dat cu folie alimentară și am acoperit cu un prosop. Am lăsat la crescut 1h:30-2h, până când s-a dublat în volum.
După ce aluat a crescut, am împărțit în 4 bile egale( am făcut 4 pizza micuțe, voi puteți împarți în 3 daca doriți să fie puțin mai mari ) și am mai lăsat și bilele formate la crescut încă 30 de minute, acoperite și de această dată.
Pentru sos am pus într-un vas ulei de măsline și am călit ceapa roșie. Am adăugat sosul de roșii, busuiocul tocat mărunt, sarea și zaharul și am gătit câteva minute. Am încins cuptorul la 240 de grade, după care am întins fiecare bilă cu mana, ducând ușor spre margini pentru a rămâne ridicate. Am pus sos de roșii pe aluat, după care toppingurile preferate. Pentru Diavola am pus felii de salam picant, mozarella, rondele de ardei iute, jalapeno și frunze de busuioc. Am băgat pizza la cuptor timp de 10 minute ( sau până vedeți că s-a rumenit și marginile sunt crescute frumos ).
Mă repet…neapărat să încercați brânză cremoasa de capra pe pizza. Este senzație!
Vă las câteva poze de inspirație și pentru celalate pizza :)
Poftă bună,