Încep rețeta de astăzi cu puțină melancolie.. chiar îmi este dor de prânzul de duminică pe care îl aveam acasă, cu părinții mei și încerc pe cât pot ca de fiecare dată când ne revedem să fie totul special și să petrecem timp de calitate.
Prânzul de duminică? Ocazia perfectă să stam toți la masă după o săptămână grea și să ne încarcăm cu voie bună pentru încă o săptămână.
Mâncarea mamei? Nu mai are nevoie de introducere.. de la ea am moștenit placerea gătitului și dorință de a transforma orice preparat banal, într-o mâncare absolut delicioasă, care să-ți încălzească sufletul și inima.
Și nu stiu dacă putea altă rețetă să mă ducă cu gândul la prânzul de duminică, dacă nu chifteluțe marinate și piure
Hai să gătim împreună Chifteluțe marinate și piure de cartofi
Aveți nevoie de următoarele ingrediente :
Pentru chifteluțe:
- 500 grame carne tocată ( eu am folosit de porc)
- 2 caței de usturoi
- 1 legătură pătrunjel
- 1 fir de ceapă verde
- boia , usturoi, sare și cimbru
Pentru sosul de roșii:
- ceapă roșie
- 1 cățel usturoi
- câteva frunze de busuioc
- sare și zahăr
- 100 ml suc de roșii
- 100 ml pastă de roșii
- 1/2 cană apă
Pentru piureul de cartofi:
- 6 cartofi mari
- Unt ( eu am folosit unt aromatizat, însă puteți folosi și untul clasic)
- Iar pentru un plus de aromă : o crenguță de rozmarin și puțin chilli . Vă asigur că va face o diferență de excepție
- cană de lapte cald
- Sare
Mod de preparare:
Pentru chifteluțe am amestecat carnea tocată cu ceapa verde tocată mărunt, pătrunjel mărunțit și usturoiul pasat. Am condimentat cu boia, usturoi granulat, sare și cimbru.
Într-o tavă am pus hârtie de copt, după care am început să modelez chifteluțele și le-am așezat pe tavă. Am stropit cu puțin ulei și am gătit chifteluțele la cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 30 de minute.
Între timp am pus cartofii la fiert și m-am ocupat de sosul de roșii. Am călit în puțin ulei de măsline o ceapă roșie tocată mărunt, un cățel de usturoi și câteva frunzulițe de busuioc tocate. După ce s-au călit bine am adăugat sucul de roșii, pasta de roșii, apa, sarea și zahărul ( pentru aciditate) și am gătit timp de 10-12 minute la foc mic.
După ce chifteluțele au fost gata, le-am pus în sosul de roșii și am mai gătit totul împreună încă 5 minute.
După ce cartofii au fiert, i-am strecurat, am adăugat untul topit și aromatizat ( untul se topește împreună cu rozmarinul și chilli, după care se toarnă prin strecurătoare în piure), laptele cald și sarea și am pasat foarte bine cartofii până am obținut un piure cremos.
Iar acum urmează pregătirea mesei. Am așezat piureul în farfurie, iar alături am pus chifteluțele și sosul de roșii. Neapărat deasupra mult pătrunjel tocat.
Pofta bună, dragilor!
Până data viitoare, ne vedem pe Instagram în fiecare zi.
Cu drag,
Articolul tău imi readuce aminte de prânzurile de duminică în familie și de mâncarea pregătită cu dragoste de părinți care avea un gust unic. Chifteluțele marinate și piureul de cartofi nu sunt doar rețete, ci povești culinare care ne aduc împreună și ne învăluie într-o atmosferă reconfortantă. Simple rețete dar multe amintiri!
Bunica punea în chifteluțe puțin chimen și cașcaval, care le dădea o textura wow!