Vânătă împănată și rumenită la cuptor

500

vânătă împănată

Ştiu, pare ciudat sau poate doar curios! Cum adică vânătă? Exact aşa.

Într-un tur al pieţei, pe o tarabă cu legume am zărit cum şedea impozantă o vânătă rotundă ca o minge care, trebuie să recunosc m-a inspirat pentru următoarea reţetă.

Nu cred să existe gospodină în Dobrogea care să nu ştie să gătească „karniyarik” sau vinete umplute cu carne. Varianta fără carne se numeşte „ imam bayildi”. Sau mai simplu şi mai pe româneşte, vinete împănate.

Ador vinetele şi le prepar în multe feluri: salată de vinete, evantai de vinete la cuptor cu sos de roşii şi telemea, musaca, lasagna, vinete pane, chifteluţe de vinete, iar pentru iarnă vinete umplute cu varză, zacuscă.

Şi pentru că tema este „ toamna în bucate”, reţeta de astăzi are ca vedetă vânăta. Iar la finalul reţetei, pentru că tot am amintit de zacuscă vă las şi o reţetă delicioasă de zacuscă de peşte cu care sper să vă surprind.

Prea multe nu sunt de spus, doar că, atât reţeta de vânătă împănată , cât şi cea de zacuscă de peşte sunt reţete tare simple, dar mai ales delicioase.

Să pornim la treabă! Începem cu ingredientele:

  • 1 vânătă mare sau 4 mici sau medii
  • 300-500 gr carne tocată, eu am folosit carne de vită
  • 1-2 roşii
  • 1-2 morcovi
  • 1-2 ardei
  • 1 ceapă roşie, 1 ceapă verde
  • 1-2 căţei de usturoi
  • câteva bucăţi de kaizer afumat sau bacon, ce aveţi prin casă
  • 7 condimente şi un vârf de linguriţă de turmeric
  • 50 ml ulei, de preferat de măsline
  • 1-2 linguri de bulion de ardei homemade
  • sare, piper după gust
  • pătrunjel, mărar şi foi de dafin.

 

ingrediente pentru vânătă împănată 

Cum am început?

Pentru a scăpa de gustul amar pe care îl are vânăta, am opărit-o în apă fierbinte pentru câteva minute. Apoi am tăiat un capac şi am scobit vânăta în interior.

pregătire vânătă

Între timp am spălat şi am curăţat legumele şi le-am amestecat cu carnea tocată şi condimentele.

pregătire umplutură

 Cum am continuat?

Am călit un pic amestecul de carne, legume şi condimente pentru a activa aromele, apoi am adăugat şi 1 lingură de bulion de ardei şi cu acest amestec umplem vânăta, în cazul meu sau vinetele.

metodă de umplere

Într-o cratiţă punem roşiile pe care le-am curăţat de pieliţă şi le-am tăiat cubuleţe, 1 lingură de bulion de ardei, bucăţile de kaizer, foi de dafin, ulei, și bineînțeles și vânăta împănată, completăm cu apă sau o bază de legume, sare piper după gust şi punem pe foc pentru 15-30 minute.

pregătire sos

vânătă umplută

Apoi luăm capacul cratiței şi mai ţinem la cuptor, la foc domol pentru 15-30 minute până se rumeneşte frumos.

vânătă coaptă

Din miezul de vinete rămas puteţi face minunate chifteluţe, nu aruncăm nimic, promovăm evitarea risipei alimentare, dar pregătim şi reţete delicioase pe gustul tuturor.

Cum am servit?

Cu mărar şi pătrunjel, kefir sau iaurt cu piper roşu, pâine crocantă şi ardei iute, după preferinţe.

servire vânătă împănată

Şi pentru că vorbim despre „toamna în bucate”, dar şi pentru că a început sezonul conservelor pentru iarnă, aşa cum v-am promis vă las reţeta de zacuscă de peşte pentru care avem nevoie de:

  • 1 kg de carne tocată de peşte sau 2, 5 kg de peşte proaspăt, de preferinţă cu mai puţine oase
  • 1 kg ardei
  • 1 kg gogoşari, opţional, mie îmi plac gogoşarii datorită gustului delicios
  • 1 kg roşii prunişoare, datorită faptului că au mai puţine seminţe
  • ½ kg morcovi pe care îl dăm pe răzătoare
  • ½ kg ceapă roşie
  • 2-3 căţei de usturoi tocaţi mărunt
  • foi de dafin sare şi piper după

În cazul în care folosim peşte proaspăt, curăţăm peştele şi îl fierbem în apă cu puţin oţet şi sare, apoi îl filetăm sau, filetăm peştele şi îl dăm prin maşina de tocat carne de 2 ori pentru a scăpa de oasele de peşte, dacă am omis vreunul. Sau folosim carne tocată de peşte pe care o găsim în pescării. Alegeţi voi metoda.

Cum am procedat mai departe?

După ce am spălat, curăţat şi tăiat legumele, într-un ceaun în care punem ulei de măsline adăugăm legumele pe care le călim un pic, apoi peştele sau carnea tocată de peşte şi lăsăm să scadă un pic.

Adăugăm roşiile pe care le-am spălat şi curăţat de pieliţă după metodele ştiute, un pic din zeama în care am fiert peştele, dacă preparăm zacusca cu peşte proaspăt şi lăsăm să scadă.

Servim ca atare sau conservăm pentru la iarnă tot după metodele ştiute, la cuptor, în bain marie sau în pături multe.

Tare delicioasă este! Aştept să îmi spuneţi cum v-a ieşit?

Pentru mai multe idei vă aştept pe facebook şi pe instagram.

 

Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că urmăriţi şi pentru susţinere!

Monica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close