Oricând simt nevoia de o mâncare de confort, mă întorc cu drag în copilărie, când parcă totul era despre alint, și bine. O mâncare simplă și delicioasă mă face să mă simt întotdeauna mult mai bine. Una dintre cele mai dragi amintiri culinare de când eram copil e un preparat foarte iubit în casa noastră, pe care cred că l-a inventat mama mea, sau cel puțin cules pe de undeva, și îl făcea destul de des – cea mai bună salată de cartofi din univers. Care deși are puține ingrediente, e definită de un sos cu ceapă marinată, extraordinar de aromat, care transformă simplii cartofi într-o gustare delicioasă, și o masă completă, potrivită de la brunch până la cină, la orice oră din zi.
Eu sunt subiectivă cu siguranță, dar oricine a gustat salata asta a fost la fel de fascinat, așa că merită încercată. Mai ales că se prepară foarte ușor, și la fel de repede.
Ingrediente pentru salata de cartofi cu ceapă marinată
- 1 kg cartofi roșii
- O ceapă roșie
- Un ou
- 200 ml ulei
- 100 ml apă
- 50 ml oțet de fructe
- Pătrunjel uscat
- Piper boabe colorat
- O lingură de zahăr
- O linguriță de miere
- O linguriță de muștar
- Sare
Mod de preparare salată de cartofi cu ceapă marinată
Cartofii
Am spălat foarte bine cartofii, pentru ca nu i-am curățat de coajă – am ales cartofi roșii, fermi, pentru rețeta mea, pentru ca rămân fermi, iar coaja roșie nu se desprinde complet, oferind un aspect foarte apetisant. I-am feliat în felii rotunde și subțiri, de 1-2 mm. I-am lăsat În apă rece câteva minute, pentru a elimina din amidon, și a evita lipirea cartofilor după gătire. Am fiert pe abur, în steamer, cartofii, 30 de minute, după care i-am răcit complet. Am fost atentă sa nu fierb prea mult feliile de cartofi, și a le păstra întregi.
Ceapa marinată
Am curățat ceapa și am tăiat-o felii rotunde. Într-o crăticioară am pus ceapa feliată, apa, zahărul, oțetul, boabele de piper și sare, pentru a marina ceapa. Am fiert marinata 1 minut, am oprit focul, și am lăsat amestecul la răcit complet, timp în care ceapa s-a murat, și a devenit moale și translucidă.
Sosul pentru salată
Din gălbenușul oului, miere, muștar, sare și ulei am prăgătit o maioneză simplă, emulsionată până când a devenit fermă și consistentă, și foarte lucioasă.
Am încorporat ceapa și boabele de piper marinate în maioneză, după care, pe rând, am adăugat și lichidul din marinată, cu grijă pentru ca oul să nu se separe. Marinata era deja complet răcită când am început să o încorporez. Am obținut un sos fluid, și care s-a deschis mult la culoare, iar inelele de ceapa și boabele colorate de piper se vedeau foarte frumos, în contrast.
Cum am finalizat această salată de cartofi cu ceapă marinată?
Am adăugat și pătrunjelul uscat în sosul pregătit, după care am turnat totul peste cartofii complet răciți, și cu atenție, pentru a nu rupe feliile de cartofi, am învelit toți cartofii în sos. Am amestecat totul într-o tavă mare, pentru a păstra cartofii întregi.
Am servit salata la temperatura camerei, pentru o gustare delicioasă, în orice moment al zilei. O felie de pâine proaspătă, moale, cu maia ar fi foarte potrivită de servit lângă salată, mai ales pentru sos.
Sper să pregătiți această salată potrivită în orice sezon, și să vă lăsați suprinși de câtă savoare pot să ofere ceapa marinată și sosul aromat, unui preparat din cartofi. Și cine știe, poate va deveni o amintire dragă și familiei voastre, peste ani.
Cu drag, Cristina.