Prăjitură tăvălită sau Lamington – un desert aromat

976

Prăjitură tăvălită – una dintre prăjiturile rapide pe care le mai făcea mama mea, bineînțeles, că ea știe să facă multe alte deserturi, dar de dragul de a mânca ceva dulce și rapid, această prăjitură era mereu la îndemână, mai ales că nu e prea pretențioasă și nu ai nevoie de multe ingrediente. 

Prăjitura „tăvălită” cum se numește la noi are, de fapt, origini în Australia. Ea datează de pe la finalul secolului XIX, fiind denumită lamington, asemeni ducelui Lamington, guvernator de Queensland. Prăjitura constă într-un blat clasic și pufos de tort, așa făcea mama mea, și un sos de cacao cu lapte, și unt. Eu am ales de această dată să fac un mini tortuleț, iar între cele două blaturi am pus frișcă și fructe proaspete. 

Ingredientele pentru cele 2 blaturi de prăjitură tăvălită:

 • 4 ouă
 • 5 g praf de copt
 • Esență de migdale
 • Praf de sare
 • 150 g zahăr
 • 170 g făină

Tavă pentru tort de 18 cm diametru. 

ingrediente pentru blaturi

Ingredientele pentru sosul de cacao:

 • 65 g unt
 • 270 ml lapte
 • 30 g cacao pudră
 • 100 g zahăr

Ingrediente adiționale: 

 • 100 g zmeură
 • 150 g frișcă
 • 150 g fulgi de cocos
ingrediente adiționale

Metoda de preparare prăjitură tăvălită:

Blaturile

Am început prin a face blaturile de prăjitură. Pentru asta am avut nevoie de ingrediente la temperatura camerei, scoase cu cel puțin 30 de minute înainte. 

Am separat albușurile de gălbenușuri, iar într-un bol curat am bătut albușurile și praful de sare cu mixerul. După ce au făcut spumă, am început să pun în „ploaie” zahărul. Acum spuma este fermă, am pus esența de migdale (după gust) și gălbenușurile. 

Tot în ploaie am început să adaug făina cu praful de copt, cu mișcări circulare, de sus în jos. 

pregătire compoziție pentru blaturi

Am încins cuptorul  în prealabil la 180℃, am separat compoziția în jumătate și am copt cele două blaturi pe rând, la 180℃ timp de 20 de minute fiecare. După ce le-am scos din cuptor, le-am așezat pe un grătar de răcire. 

blaturi pentru prăjitură tăvălită

Sosul de cacao

Pentru sos am luat o tigaie largă, ca și cele de prăjit și am amestecat separat toată pudra de cacao cu niște lapte, după care am pus mixul în tigaie, am turnat restul de lapte și zahăr, am amestecat totul cu un tel de mână. 

La foc mediu, am amestecat până s-a topit zahărul, după ce a început să fiarbă puțin am pus untul în compoziție, am mixat până s-a topit untul, spuma de la suprafață a dispărut și uite așa am terminat sosul în 10 minute. L-am pus la răcit timp de 20-30 de minute. 

sirop de cacao

Asamblare prăjitură tăvălită

Pentru a monta tortulețul am avut nevoie de tigaia cu sosul de cacao și o tavă pe care să pun fulgii de cocos. Am început prin a „tăvăli” blaturile prin sosul de cacao, după care prin fulgii de cocos. 

asamblare prăjitura 1
însiropare blaturi
asamblare prăjitura 2
asamblare prăjitura tăvălită

Decorare prăjitură tăvălită

Între cele două blaturi am pus frișca bătură, fără zahăr, și zmeura, plus deasupra am mai turnat sosul de cacao rămas. Este un desert nesofisticat, pe care îl putem face chiar și cu cei mici. 

prăjitură tăvălită cu cocos și crema fină

Pofta mare și spor la gătit, 

Ioana

Alte rețete de dulciuri mai găsiți și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close