Calamarata pasta cu cremă de mazăre şi calamar

241

calamarata

„For the love of pasta”, provocatoare tema lui chef Adrian Hădean pentru această săptămână. Oare cine nu iubeşte pastele?

Ce m-a inspirat? Asemănarea dintre pastele calamarata şi inelele de calamar.

Este o reţetă delicioasă, simplă, care prin prezenţa cremei de mazăre reuneşte într-un tot unitar pastele şi calamarul. Când este gătit cu vin alb, boia, lămâie şi mazăre, calamarul capătă un gust minunat.

Poate reprezenta un fel de mâncare pentru întâlnirile cu prietenii sau pentru a vă surprinde invitaţii.

Calamarata este un tip de paste de formă inelară ce îşi au originea în Campina, Napoli din minunata Italie. Există şi o variantă mai mică a acestor paste numită calamaretti.

În cămara mea veţi găsi întotdeauna paste. Se prepară foarte uşor şi adesea cu puţine ingrediente.

Dar să vedem ingredientele pentru calamarata:

  • 150-200 gr paste calamarata
  • 6-8 inele de calamar
  • ½-1 ceapă albă, în funcţie de mărime
  • 1-2 căţei de usturoi
  • 1 ardei uscat şi fulgi de ardei iute
  • 185 gr mazăre fiartă sau 150 gr peleţi de mazăre sau 150 gr de mazăre proaspătă sau congelată
  • 60 ml vin alb
  • 25 ml ulei de măsline
  • 1 lămâie
  • sare, piper, boia
  • pătrunjel, busuioc, oregano, 1 frunză de dafin
  • parmezan sau pecorino sau grana padana, ce aveţi la îndemână.

Cantităţile pot diferi în funcţie de numărul de pofticioşi de la masă.

ingrediente pentru calamarata

Cum am început?

Am curăţat şi spălat legumele şi le-am tăiat în forma dorită, inclusiv ardeiul uscat.

ingrediente calamarata

Am dezgheţat inelele de calamar şi le-am tamponat bine cu un şerveţel de hârtie.

Cum am pregătit pastele?

Umplem o cratiţă cu apă, adăugăm şi un praf de sare , apoi o punem pe aragaz la foc mediu. Când apa începe să fiarbă adăugăm pastele şi fierbem pentru 11-15 minute sau conform instrucţiunilor de pe ambalaj.

paste la fiert

 

Cum am pregătit calamarul?

Într-o tigaie am pus uleiul de măsline şi în momentul în care s-a încălzit am adăugat usturoiul şi l-am călit un pic.

Scoatem usturoiul şi adăugăm ceapa, ardeiul roşu uscat, câteva boabe de mazăre, sare,piper, boia dulce după gust şi călim pentru 1-2 minute.

legume la călit

Acum este momentul în care adăugăm calamarul. După aproximativ 3 minute adăugăm vinul alb şi lăsăm să se evapore complet pentru ca apoi să punem un polonic dintr-o bază de legume sau carne, ce avem la îndemână, 1 frunză de dafin şi oregano uscat şi mai fierbem pentru 7-8 minute, nu mai mult. La final adăugăm pătrunjel verde.

legume și verdețuri la gătit

Timpul de preparare al calamarului trebuie să fie scurt, nu mai mult de 15 minute, altfel va căpăta o textură elastică, de cauciuc şi se va întări.

Cum am pregătit crema de mazăre?

1.Dacă folosim mazăre fiartă

Încălzim mazărea din conservă până atinge punctul de fierbere, o scurgem de zeamă si într-un castron o dăm la blender împreună cu un cubuleţ de brânză, 1 linguriţă de pecorino, 2 frunze de busuioc şi un praf de sare şi piper.

cremă de Mazăre pentru calamarata

Mixăm până devine o cremă pufoasă. Dacă vi se pare prea groasă o puteţi dilua cu zeama din conservă.

cremă calamarata 2

2.Dacă folosim mazăre proaspătă sau congelată

Fierbem mazărea în apă cu un pic de sare şi în rest procedăm ca mai sus. Creşte în schimb timpul de preparare şi dacă vorbim despre paste trebuie să ne mişcăm repede.

3.Dacă folosim peleţi de mazăre

Pentru a eficientiza timpul de preparare al pastelor putem folosi şi peleţi de mazăre obţinuţi din mazăre fiartă şi congelată.

cremă de mazăre 3

Într-o crăticioară punem peleţii de mazăre şi amestecăm din când în când până devin ca un piure. Adăugăm un cubuleţ de brânză, 1 linguriţă de pecorino, 2 frunze de busuioc şi un praf de sare şi piper. Mixăm până devine o cremă pufoasă.

cremă de mazăre 4

Cum am reunit totul?

După ce au fiert pastele, le-am scurs de apă şi le-am trecut repede sub un jet de apă rece. Le-am transferat într-o tigaie pe care am încălzit-o înainte, am adăugat crema de mazăre şi calamarul pregătite anterior, sare şi piper la nevoie şi am amestecat uşor totul.

 

calamarata final 

Cum am servit?

Am servit calamarata pasta cu pătrunjel, fulgi de ardei uscat şi ardei iute, pecorino şi câţiva stropi de lămâie. Delicios!

servire calamarata

Dacă nu vă place mazărea puteţi folosi roşii. Reţeta va fi la fel de delicioasă.

Pentru mai multe idei vă aştept pe facebook şi pe instagram.

 

Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că urmăriţi şi pentru susţinere!

Monica

Alte rețete cu paste găsiți și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close