Când vine vorba de gătit la foc lent, întotdeauna îmi vine în minte carne. Îmi place și nu îmi place această tehnică. Pe de-o parte îmi place deoarece întotdeauna rezultatul este unul delicios, pe de altă parte nu-mi place pentru că timpul de așteptare este prea lung și eu stau prost cu răbdarea. Însă, pentru că așa cere tema de săptămâna aceasta, m-am conformat și am ales o rețetă mexicană, adică tacos birria. Este o rețetă relativ simplă, cu puține ingrediente, câteva pe care le găsești online sau, dacă ești mai inventiv, le poți înlocui după preferințe cu ce ai la îndemână, rezultatul fiind unul apropiat. Acest tacos este o combinație perfectă de texturi si gusturi și cred că merită să-i acordăm aceste 4 ore din viața noastră, măcar o dată.Iar dacă sunteți fani carne, și mai bine. Sper că v-am făcut poftă, măcar puțin.
Ingrediente tacos birria
- 500 grame carne de vită (se poate folosi oaie, pui) eu am folosit antricot, însă se poate folosi orice bucată, cel mai des se face cu coaste
- O roșie
- O ceapă
- 5 grăunți de usturoi
- O bucățică de ghimbir
- 100 grame ardei uscați chilli pasilla ( se folosește in mod normal guajillo chilli dar eu nu am găsit, însă cred că functționează și cu chilli pudră)
- Sare, piper
- Ulei de măsline
- 1 l apă
- 1 linguriță de oregano
- 1 linguriță de chimen măcinat
- 1 băț de scorțișoară
- Tortillas de porumb pentru taco (sau chiar și lipii cu porumb)
- Cheddar (mozzarella, cașcaval, orice este la îndemână și se topește)
Mod de preparare tacos birria
Într-o cratiță de tip dutch-oven (de fontă cu capac), am pus un pic de ulei de măsline, grăunții de usturoi, ghimbirul curățat, ceapa tăiată în patru și roșia la fel. Ardeii uscați i-am curățat de cotoare și semințe și i-am pus și pe ei în cratiță.
Peste am adăgat apa, sare și condimentele și am pus la fiert 20 de minute. După ce ardeii s-au hidratat, am cules tot din cratiță (roșiile, ceapa, ardeii, usturoiul etc) și am pus într-un blender, iar zeama am pus-o într-un castron separat.
Le-am mixat bine, până s-a format o pastă groasă.
În aceeași cratiță am mai pus un pic de ulei de măsline și am rumenit bucățile de carne (asezonate cu sare) bine pe toate părțile.
Peste am turnat legumele mixate la blender, zeama rămasă, sare și batonul de scorțișoară.
Am pus capacul, și am pus la cuptor, la 170 de grade C, pentru 3 ore. Cam atât de bine arăta la finalul celor 3 ore.
Am scos bățul de scorțișoară și l-am aruncat, iar carnea am scos-o într-o farfurie, și cu ajutorul a două furculițe am mărunțit-o, ea fiind oricum foarte moale și fragedă.
Cum se servesc acești tacos birria
Acum vine partea interesantă. Am pus o tigaie pe foc mediu. Se ia o lipie/tortilla de porumb și se da prin uleiul care este ridicat desupra sosului rămas în cratiță, pe ambele părți. Se pune în tigaie pentru un minut, apoi se întoarce, și peste se pune brânza rasă și carne.
Se împăturește pe jumătate, se întoarce, se mai lasă 30 de secunde și e gata. Important este să se topească brânza și să devină crocantă tortilla, dar să nu se prăjească prea tare.
Se poate adăuga în interior ceapă tocată și cilantro (mie nu-mi place așa că am pus pătrunjel) și zeamă de lime. Se servește cu sosul din rămas din cratiță, în care punem ceapă tocata și pătrunjel sau sos de avocado.
Este absolut divin !
Câteva idei de rețete cu influențe mexicane, aici.