Risotto negru, cu cerneală de sepie căci de aici i se trage şi denumirea este un preparat pe cât de delicios şi de rafinat pe atât de simplu de pregătit, ce poate fi îmbogăţit nu doar cu sepie ci şi cu fructe de mare.
Aş putea spune un preparat ce conţine tot mirosul şi savoarea mării sau cu „marea înăuntru” dacă vreţi.
Dar să vedem ingredientele pentru acest risotto negru cu creveți:
- 150 gr orez pentru risotto, Arborio sau Carnaroli, eu am folosit Arborio
- 1 l de bază sau bulion de peşte
- ½ pahar de vin alb
- 3-5 creveţi
- 2-3 linguri cerneală de sepie
- 1 ceapă albă
- 1-2 căţei de usturoi
- 60 gr unt
- 50-100 gr armezan ras
- sare, piper după gust
- pătrunjel.
Cantităţile variază în funcţie de numărul de pofticioşi de la masă.
Cum am început?
Am pregătit baza sau bulionul de peşte din:
- 500-1000 gr tacâm de peşte
- 1 ceapă roşie
- 1 morcov
- 1ardei
- 1 bucată de ţelină
- 1 frunză de dafin
- sare, piper după gust.
Într-o oală adăugăm tacâmul de peşte şi lăsăm să fiarbă pentru a îndepărta spuma care se formează.
Adăugăm ceapa, morcovul, ardeiul, ţelina şi frunza de dafin şi fierbem pentru aproximativ 30 de minute la foc domol.
După ce a fiert oprim focul şi lăsăm să se răcească un pic.
Folosim o strecurătoare pentru a filtra bulionul de peşte de resturile de legume şi de peşte.
Adăugăm sare şi piper după gust.
Puteţi pregăti baza de peşte cu o zi înainte pentru a reduce timpul de preparare, doar că înainte de a prepara risotto va trebui să încălziţi bulionul de peşte.
Se poate folosi şi o bază de legume sau o bază din creveţi, în loc de peşte folosim creveţi.
Cum am pregătit creveţii?
În timp ce risotto-ul fierbe sau înainte gătim creveţii într-o tigaie în care am pus 20 gr unt, nu mai mult de 2-3 minute pe fiecare parte.
Cum am continuat?
Într-o tigaie am adăugat 20 gr unt şi am călit usturoiul şi ceapa pentru 1-2 minute.
Am adăugat paharul de vin şi lăsăm 1 minut până se evaporă un pic.
Acum adăugăm orezul şi mai fierbem 1 minut până ce orezul devine uşor translucid.
Din acest moment adăugăm câte 1 polonic din baza de peşte, treptat lăsând orezul să absoarbă lichidul înainte de a adăuga următorul polonic de bază.
Cam la jumătatea timpului de gătire, care poate fi cam 18-25 minute adăugăm cerneala de sepie, sare şi piper după gust şi continuăm până când orezul este gătit şi are o consistenţă cremoasă.
Totul se găteşte la foc domol, de altfel şi titlul temei din această săptămână.
La final adăugăm untul în care am gătit creveţii, parmezanul ras şi 20 gr unt şi amestecăm bine.
Cum am servit acest risotto negru cu creveți?
Servim risotto-ul cu creveţi imediat, pentru a îl savura cald.
Putem servi cu parmezan ras deasupra, pătrunjel sau coajă de lămâie rasă.
Este o mâncare impresionantă, cu arome bogate şi prezentare atrăgătoare, dar şi cu importante valori nutriţionale.
Poate fi servit ca un fel principal, întro cină specială sau la ocazii festive.
Alte idei de reţete cu fructe de mare calamarata.
Pentru mai multe idei vă aştept pe facebook şi pe instagram.
Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că mă urmăriţi şi pentru susţinere!
Alte idei de risotto găsiți și aici.