Ruladă cu gem de prune și nuci

1K
Ruladă cu gem de prune și nuci

Bunica mea făcea cel mai bun magiun de prune cu nuci, din fructe delicioase și bine coapte, culese chiar din pomul din fața casei în care eu mereu mă cățăram în copilărie. 

Pornind de la această frumoasă amintire m-am gândit să pregătesc un desert simplu și cu un gust nemaipomenit de bun, iar rețeta pe care v-o propun astăzi este o ruladă cu gem de prune și nuci. 

Ruladă cu gem de prune și nuci

Ingredientele pentru ruladă 

Pentru blat:

  • 6 ouă 
  • 6 linguri de zahăr (cu vârf)
  • 6 linguri de făină (cu vârf)
  • esență de lămâie 

Pentru cremă

  • 200 ml frișcă vegetală (neîndulcită)
  • 250 gr de cremă mascarpone 
  • 12o gr de zahăr pudră cu aromă de vanilie 

Alte ingrediente 

  • 300 gr de gem de prune (fără zahăr)
  • 300 gr de nuci
Gem de prune și nuci

Pregătirea blatului pentru ruladă 

Este cel mai ușor mod de a pregăti un blat și se face fără separarea ouălor. 

Într-un bol am mixat ouăle împreună cu zahărul timp de câteva minute, la viteză medie, apoi la viteză maximă.

După ce zahărul s-a topit și compoziția și-a mărit volumul considerabil, am adăugat esența de lămâie și făina cernută printr-o sită. 

Preparare blat ruladă

Am continuat să mixez totul încă un minut.

Aluatul pe care l-am obținut l-am turnat într-o tavă rotundă pe care am tapetat-o cu hârtie de copt. 

Blatul înainte de coacere

Ar fi ideal să coaceți blatul într-o tavă dreptunghiulară, eu neavând una suficient de mare am fost nevoită să îl fac în cea rotundă.

În cuptorul preîncălzit am copt blatul la o temperatură de 170° pentru aproximativ 15 minute.

L-am lăsat apoi să se răcească, timp în care m-am ocupat de pregătirea cremei

Dacă ați urmărit rețetele de torturi sau de prăjituri pe care le-am făcut până acum, poate v-ați dat seama că nu sunt adepta cremelor care necesită o atenție mai deosebită sau care se pregătesc într-un timp mai îndelungat.

Preferatele mele sunt cremele reci, care nu sunt gătite termic înainte. 

Așadar crema cu care am ales să umplu rulada se pregătește simplu și rapid, dar în același timp este nemaipomenit de bună.

Într-un bol am mixat frișca vegetală, iar după ce a ajuns la consistența potrivită am adăugat zahărul pudră cu aromă de vanilie și crema de mascarpone. 

Am continuat să mixez compoziția încă un minut și asta a fost tot. 

Crema de mascarpone cu frișcă

Am pus crema în frigider și am așteptat ca blatul să se răcească. 

Asamblarea ruladei

După aproximativ 30-40 de minute am desprins blatul de foaia de copt și l-am transferat pe una nouă. 

Deasupra blatului am pus un strat cu gem de prune, apoi crema de frișcă cu mascarpone, iar la final un strat cu nucă măcinată (din toate acestea am păstrat mici cantități pentru ornarea ruladei).

Straturile ruladei

Cu grijă, din aproape în aproape și ajutându-mă de foaia de copt am rulat blatul.

Peste noapte am lăsat în frigider rulada înfășurată în hârtie de copt pentru a-și păstra forma.

Lungă mi s-a părut așteptarea, dar iată că sosise și ziua următoare, așa că am scos rulada din frigider și i-am tăiat extremitățile, după care am ornat-o cu gem, cremă și nucă măcinată.

Ornare ruladă

Fiind foarte pofticioasă (cine mă cunoaște știe acest lucru 🤣), mi-am și tăiat câteva felii.

Blatul pufos și aromat, gemul acrișor, crema dulce și fină și nu în ultimul rând textura ușor crocantă a nucilor măcinate… toate acestea au făcut ca rulada să aibă un gust desăvârşit.

Rulada tăiată în felii

Sper să vă placă și rețeta pe care v-am prezentat-o astăzi, iar dacă veți pregăti și voi această ruladă, aștept cu drag părerile voastre. 

Până atunci eu vă servesc din nou cu câte o felie, virtual firește. ☺️

servire ruladă

Multă sănătate și numai bine, tuturor!

Cu drag,

Lușa 

Alte rețete de ruladă, fie că e dulce sau sărată, găsiți și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close