Crăciunul este sărbătoarea mea favorită din toate timpurile. Îmi plac toate tradițiile, cadourile, împodobirea casei, zăpada (nu prea mai este cazul) și mai ales prepararea tuturor mâncărurilor tradiționale. Mirosul care este în case în această perioadă, de dulciuri, cozonaci, sarmale și tot felul de alte mâncăruri tipice fiecărei părți. Pentru astăzi am dorit să pregătesc un cozonac (pâine de fapt) italienesc, adică panettone. Se găsește de cumpărat peste tot, însă am dorit să îl fac și pe acesta în casă, cu ingrediente cât mai naturale. Cred că mi-a ieșit destul de bine, foarte, foarte pufos și gustos. Este un proces destul de lung, în care trebuie să ai rabdare, însă cu sigurnață rezultatul este unul foarte plăcut.
Ingrediente panettone
Ingrediente pentru preferment
- 70 ml lapte călduț
- 7 grame drojdie uscată
- 60 grame făină pentru pâine (cu un procentmare de proteine)
- O linguriță de miere
Ingrediente pentru a doua parte a aluatului
- 80 ml apă călduță
- 400 grame făină (aceeași de mai sus)
- 4 ouă
Ingrediente pentru cea de-a treia parte a aluatului
- 2 gălbenușuri
- 150 grame zahăr
- Un pic de sare
- 150 grame unt 82% grăsime la temperatura camerei
- Opțional esențe după preferințe
- 100 grame picături de ciocolată neagră, stafide sau coajă de portocală și lămâie confiată
Mod de preparare panettone
Primul pas este pregătirea pre-fermentului. Într-un castron am pus laptele călduț cu drojdia, le-am amestecat un pic, apoi am adăugat făina si mierea, le-am încorporat bine, le-am acoperit cu o folie de copt, și am pus la frigider până a doua zi.
Așa arată a doua zi, după ce l-am scos pe masă la căldură, pentru 15 minute.
Apoi a urmat cel de-al doilea pas. În bolul pentru mixer am pus acest preferment, apa călduță, făina și am amestecat. Pe urmă, am adăugat câte un ou, pe rând, până s-au încorporat foarte bine, și s-a format un aluat lucios și fin.
Acest aluat l-am lăsat la crescut 2 ore, cu un prosop deasupra. După cele 2 ore, aluatul arăta superb.
Urmează pasul 3. În acelasi vas al mixerului, peste aluat, am pus cele 2 gălbenușuri, zahărul,și un pic de sare și le-am mixat aproximataiv 10 minute la viteză medie. Am observat o îmbunătățire a aluatului, dacă zahărul este adăugat la finalul procesului.
Apoi pe rând am adăugat untul la temperatura camerei. Fiecare bucățică de unt am lăsat-o să se încorporeze în aluat cam 2-3 minute până să o adaug pe următoarea.
După ce s-a încorporat tot untul, aluatul era foarte elastic, lucios și lipicios.
Umplutură
Aici este momentul pentru esențe, dacă se dorește, și pentru umplutură, în functție de preferințele fiecăruia. Eu am ales ciocolata, deoarece este preferată de toată lumea. Se pot pune stafide, sau fructe confiate.
Mai mixăm aluatul încă 5 minute, până ciocolata se distribuie uniform în tot aluatul.
Apoi am scos cu grijă aluatul cu un dispozitiv special de plastic, și l-am pus pe blatul de lucru, uns cu un pic de ulei. L-am împărțit în 2, și l-am împachetat de câteva ori pentru a face mai multe bule de aer în el, să crească frumos (se pot vedea bulele de aer desupra).
Am pus aluatul în forme speciale de panettone (de hârtie), și am mai lăsat la crescut aproximativ 3 ore, acoperiți.
După 3 ore, cozonăceii mei arătau foarte bine, se pot vedea bulele de aer și aici.
Între timp am preîncălzit cuptorul la 200 de grade C, cu căldura doar de jos. Am pregătit cozonacii, i-am uns cu ou bătut și am decorat cu zahăr granulat pentru decor, termostabil.
Cum am copt?
I-am pus la cuptor pentru 5 minute la 200 de grade C, pe urmă am redus temperatura la 170 de grade C, și i-am mai lăsat 55 de minute.
Când a trecut timpul, îî scoatem din cuptor, și îi punem răsturnați cu ajutorul unor bețe pentru frigărui sau ce avem la îndemână. Îi lăsăm așa până se răcesc total.
Cum am servit?
După ce s-a răcit de tot, poate fi tăiat cu ajutorul unui cuțit pentru pâine. Atenție, este foarte moale!
Se poate servi alături de o ceașcă de cafea, capuccino, ori de frișcă bătută. În orice caz, este foarte delicios.
Vă doresc tuturor un Crăciun Fericit alături de cei dragi, și împlinirea tuturor dorințelor!
Alte rețete de cozonaci găsiți și aici.
Pare o reteta delicioasa si o sa o incerc cu mare drag. Mereu folosesc retetele de pe site-ul tau si le recomand cu caldura.