Panettone cu miros de sărbătoare

250

panettone

Crăciunul este sărbătoarea mea favorită din toate timpurile. Îmi plac toate tradițiile, cadourile, împodobirea casei, zăpada (nu prea mai este cazul) și mai ales prepararea tuturor mâncărurilor tradiționale. Mirosul care este în case în această perioadă, de dulciuri, cozonaci, sarmale și tot felul de alte mâncăruri tipice fiecărei părți. Pentru astăzi am dorit să pregătesc un cozonac (pâine de fapt) italienesc, adică panettone. Se găsește de cumpărat peste tot, însă am dorit să îl fac și pe acesta în casă, cu ingrediente cât mai naturale. Cred că mi-a ieșit destul de bine, foarte, foarte pufos și gustos. Este un proces destul de lung, în care trebuie să ai rabdare, însă cu sigurnață rezultatul este unul foarte plăcut.

Ingrediente panettone

Ingrediente pentru preferment 

  • 70 ml lapte călduț
  • 7 grame drojdie uscată
  • 60 grame făină pentru pâine (cu un procentmare de proteine)
  • O linguriță de miere

Ingrediente pentru a doua parte a aluatului 

  • 80 ml apă călduță
  • 400 grame făină (aceeași de mai sus)
  • 4 ouă

Ingrediente pentru cea de-a treia parte a aluatului 

  • 2 gălbenușuri
  • 150 grame zahăr
  • Un pic de sare
  • 150 grame unt 82% grăsime la temperatura camerei
  • Opțional esențe după preferințe
  • 100 grame picături de ciocolată neagră, stafide sau coajă de portocală și lămâie confiată

ingrediente panettone

Mod de preparare panettone

Primul pas este pregătirea pre-fermentului. Într-un castron am pus laptele călduț cu drojdia, le-am amestecat un pic, apoi am adăugat făina si mierea, le-am încorporat bine, le-am acoperit cu o folie de copt, și am pus la frigider până a doua zi.

preferment

Așa arată a doua zi, după ce l-am scos pe masă la căldură, pentru 15 minute.

Apoi a urmat cel de-al doilea pas. În bolul pentru mixer am pus acest preferment, apa călduță, făina și am amestecat. Pe urmă, am adăugat câte un ou, pe rând, până s-au încorporat foarte bine, și s-a format un aluat lucios și fin.

aluat panettone

Acest aluat l-am lăsat la crescut 2 ore, cu un prosop deasupra. După cele 2 ore, aluatul arăta superb.

aluat crescut

aluat cu bule

Urmează pasul 3. În acelasi vas al mixerului, peste aluat, am pus cele 2 gălbenușuri, zahărul,și un pic de sare și le-am mixat aproximataiv 10 minute la viteză medie. Am observat o îmbunătățire a aluatului, dacă zahărul este adăugat la finalul procesului.

Apoi pe rând am adăugat untul la temperatura camerei. Fiecare bucățică de unt am lăsat-o să se încorporeze în aluat cam 2-3 minute până să o adaug pe următoarea.

aluat framântat cu unt

După ce s-a încorporat tot untul, aluatul era foarte elastic, lucios și lipicios.

aluatul final

Umplutură

Aici este momentul pentru esențe, dacă se dorește, și pentru umplutură, în functție de preferințele fiecăruia. Eu am ales ciocolata, deoarece este preferată de toată lumea. Se pot pune stafide, sau fructe confiate.

incorporare ciocolata

Mai mixăm aluatul încă 5 minute, până ciocolata se distribuie uniform în tot aluatul.

Apoi am scos cu grijă aluatul cu un dispozitiv special de plastic, și l-am pus pe blatul de lucru, uns cu un pic de ulei. L-am împărțit în 2, și l-am împachetat de câteva ori pentru a face mai multe bule de aer în el, să crească frumos (se pot vedea bulele de aer desupra).

aluat împărțit

Am pus aluatul în forme speciale de panettone (de hârtie), și am mai lăsat la crescut aproximativ 3 ore, acoperiți.

panettone în forme

După 3 ore, cozonăceii mei arătau foarte bine, se pot vedea bulele de aer și aici.

aluat crescut în forme

Între timp am preîncălzit cuptorul la 200 de grade C, cu căldura doar de jos. Am pregătit cozonacii, i-am uns cu ou bătut și am decorat cu zahăr granulat pentru decor, termostabil.

panettone la copt

Cum am copt?

I-am pus la cuptor pentru 5 minute la 200 de grade C, pe urmă am redus temperatura la 170 de grade C, și i-am mai lăsat 55 de minute.

Când a trecut timpul, îî scoatem din cuptor, și îi punem răsturnați cu ajutorul unor bețe pentru frigărui sau ce avem la îndemână. Îi lăsăm așa până se răcesc total.

panettone gata

Cum am servit?

După ce s-a răcit de tot, poate fi tăiat cu ajutorul unui cuțit pentru pâine. Atenție, este foarte moale!

secțiune

Se poate servi alături de o ceașcă de cafea, capuccino, ori de frișcă bătută. În orice caz, este foarte delicios.

servire panettone

Vă doresc tuturor un Crăciun Fericit alături de cei dragi, și împlinirea tuturor dorințelor!

Cristina

Alte rețete de cozonaci găsiți și aici.

Join the Conversation

  1. Pare o reteta delicioasa si o sa o incerc cu mare drag. Mereu folosesc retetele de pe site-ul tau si le recomand cu caldura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close