Plăcinta ciobanului – pregătită cu căldură din suflet și din cuptor

719

E vremea aceea din an când îți dorești o mâncare ce-ți încălzește sufletul. Și până să ajungă acolo, să-ți încălzească și papilele gustative. Așa că astăzi vă propun un ”comfort food” veritabil, adaptat la ingredientele din perioada aceasta: shepherd’s pie sau, cum îi spunem pe la noi, plăcinta ciobanului. O mâncare de iarnă, gătită pe îndelete, învăluită în arome calde de cimbru, piper roșu și ardei iute.

Ingrediente pentru plăcinta ciobanului:

Plăcinta ciobanului
  • 600 g de carne tocată (eu am folosit vită și porc)
  • 2 cepe mici
  • 2 morcovi potriviți
  • 100 g de mazăre
  • 2 – 3 linguri de ulei
  • 100 ml de vin roșu
  • o lingură de sos Worchestershire
  • 2 linguri de pastă de roșii
  • câteva foi de dafin
  • cimbru uscat
  • piper roșu, măcinat
  • sare
  • boia iute (opțional)

Pentru piure am folosit:

  • 500 – 600 g de cartofi făinoși
  • 100g unt
  • 100 – 150 ml de lapte
  • sare

Prepararea plăcintei ciobanului

Chiar dacă în mod tradițional ea se prepară cu carne de oaie, am decis să mă abat puțin (mai mult) de la original. De ce? Pentru că nu cred în risipă, și se întâmpla să am câteva bucăți numai bune pentru tocat.

Așa că am dat carnea prin mașina de tocat, am asezonat-o, și am lăsat-o un pic deoparte, cât am pus cartofii la fiert pentru piure.

Apoi am pus-o într-o tigaie încăpătoare, cu puțin ulei, la foc moderat. 

Separat, ca să mai câștig timp (și vase de spălat) am pus la călit în puțin ulei ceapa tăiată mărunt. După ce a devenit translucidă, am adăugat și morcovii, tăiați în cubulețe mici. Apoi, a urmat mazărea. Am asezonat, am turnat jumătate de ceașcă de apă și le-am lăsat câteva minute să se pătrundă.

Ingrediente

Până au fost gata legumele, carnea s-a rumenit atât cât trebuie. Am pus vinul, pasta de roșii, legumele călite, foile de dafin, sosul Worcestershire, cimbrul, sarea și piperul roșu măcinat. Și le-am lăsat să scadă cât timp am pregătit piureul de cartofi.

Plăcinta ciobanului

După ce cartofii au fiert în apă cu sare din belșug, i-am scurs bine și i-am pasat împreună cu laptele și untul, încălzite.

Am transferat amestecul de carne într-un vas potrivit pentru cuptor și am aranjat piureul deasupra. Apoi l-am dat la cuptor, încins în prealabil la 200 de grade, pentru 25 – 35 de minute. 

Plăcinta ciobanului - pași de preparare

Și asta a fost tot. Plăcinta ciobanului, de savurat cu căldură în zilele reci, e gata.

Poză finală

S-aveți poftă!

Irina

Alte rețete de plăcinte cu carne puteți găsi aici!

Join the Conversation

  1. Salut! Iti folosesc retele des! As aprecia daca ai indica pentru cate persoane e fiecare reteta. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close