Sarmale cu carne de rață – pregătite cu drag în Ajunul Crăciunului

797

Cei dragi mă știu o împătimită a sărbătorilor de iarnă. Decorațiuni, brad, colinde, cadouri, mese în familie, mă ocup de ele cu drag pentru a-mi hrăni spiritul Crăciunului. Dar parcă nimic nu îmi umple sufletul mai tare cu amintiri dragi, ca mirosul de sarmale cu carne de rață, cu care bunica ne aștepta în fiecare vacanță de iarnă.

Așa că o să încerc să recreez măcar o parte din acele amintiri, pregătind azi o rețetă de sarmale. Nu-s cele tradiționale, că sigur nu mi-ar ieși la fel de bune ca ale ei. Dar sunt convinsă că vor inspira o nouă generație de împătimiți ai Crăciunului.

Ingrediente pentru sarmalele cu carne de rață:

 • 1kg carne de rață, cu piele, tocată
 • 2 cepe mici
 • o lingură de untură de rață
 • 100g de orez Camolino
 • 100 – 150 g de bulion
 • o linguriță de piper proaspăt măcinat
 • o linguriță de boia dulce
 • jumătate de linguriță de boia iute (opțional)
 • cimbru uscat (opțional)
 • sare
 • o varză murată, mare
 • câteva foi de dafin
 • 300 – 400 ml de borș proaspăt
Ingrediente sarmale cu carne de rață

Preparare sarmale cu carne de rață:

Întâi de toate țin să precizez ceva extrem de important: sunt sigură că cele mai bune sarmale sunt făcute de bunicile și mamele fiecăruia dintre voi. Și departe de mine gândul să deschid o discuție despre care este cea mai bună rețetă. Însă, eu le-am făcut așa, cu gândul că bunica mea, de acolo unde este draga de ea acum, îmi veghează pașii. Și mai și zâmbește blând, când mă vede cât mă agit să iasă toate fix aceeași mărime.

Acestea fiind spuse, iată cum am pregătit sarmalele cu carne de rață. Am început cu ceapa. Pentru această rețetă am ales să o călesc întâi în untură. Când a devenit translucidă, am adăugat orezul în tigaie, și l-am lăsat la foc mic preț de 2 – 3 minute. Apoi le-am lăsat la răcit.

Varză murată

În timpul acesta, am tocat carnea. E foarte important ca mașina de tocat să aibă cuțitul foarte bine ascuțit, iar carnea să fie rece. De ce? Pentru ca altfel pielea de rață nu s-ar toca, ci s-ar face o pastă care poate bloca mașina.

Desăvârșirea sarmalelor

Am asezonat carnea cu toate condimentele, mai puțin foile de dafin, am adăugat ceapa și orezul, și am lăsat-o apoi deoparte, cât am pregătit foile de varză.

Compoziție sarmale cu carne de rață

Ei, aici lucrurile pot fi cât vreți voi de simple sau de complicate. Bănuiesc că sunt simple după ce ți-au trecut prin mână câteva sute sau mii de sarmale. De împăturit, nu de mâncat. Cert e că au ajutat micile sesiuni de training din copilărie.

Am împăturit sarmalele, și le-am așezat în cratiță, pe un pat de foi de varză, să nu se lipească. Am presărat deasupra fiecărui strat câte puțin bulion, piper și câte o foaie de dafin.

Împăturirea sarmalelor

La sfârșit am turnat borșul, fiert în prealabil, cu puțină sare. Am ținut cratița la foc mic, până a început să fiarbă, apoi am dat-o la cuptor pentru o oră și jumătate.

Sarmale cu carne de rață

Și atât. Sarmalele cu carne de rață și arome de Crăciun sunt gata! Merg cel mai bine alături de o mămăligă tare și de oameni dragi.

Poză finală sarmale cu carne de rață

Să aveți poftă! Și sărbători magice!

Irina

Alte rețete cu carne de rață găsiți aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close