Plăcintă cu praz – o rețetă rapidă

976

 

plăcintă cu praz

Rețeta de astăzi este ca de obicei inspirată de lucrurile pe care mama le pregătea în bucătărie pentru noi. Pentru că nu a mai avut rețeta scrisă pe nicăieri, din amintirile pe care le aveam și cu gustul de astăzi am reușit să fac o minunată plăcintă cu praz, la fel ca cea pe care o făcea mama acum 20 de ani. Este o rețetă ușoară, de primăvară, cu ingrediente puține și cu minim de efort depus.

Ingrediente plăcintă cu praz

  • 1 kg praz (după curățare a rămas cam 875 grame)
  • 250 grame telemea de vacă
  • 2 ouă (unul pentru compoziție, unul pentru uns)
  • 400 grame foi de plăcintă
  • 1 legătură de mărar
  • Unt (20 grame plus unt topit pentru ungerea foilor)
  • 30 ml Ulei de măsline
  • Sare
  • gris
  • Piper
  • Oregano

ingrediente pentru plăcintă cu praz

Mod de pregătire plăcintă cu praz

Primul pas a fost să pregătesc prazul. L-am curățat, spălat bine și l-am pus un pic la scurs. Apoi l-am tocat cat de egal m-am descurcat, în timp ce am și plâns un pic de la el.

praz tocat

Într-o tigaie încăpătoare am pus 20 grame de unt și 30 ml de ulei de măsline și le-am lăsat la încins. Apoi peste am adăugat prazul tocat.

praz la călit

L-am lăsat la călit cam 7-8 minute până a început să se caramelizeze. Am oprit focul și l-am dat deoparte să se răcească.

praz călit

În acest timp am pornit și cuptorul, la 180 de grade C, cu căldura pornită doar de jos. Apoi am trecut la următorul pas. Într-un castron am dat pe răzătoarea mare brânza, am adăugat mărarul tocat mărunt, oregano, piper și un ou. Deoarece brânza pe care eu am avut-o a fost sărată, nu am mai adăugat sare deloc în compoziție.

pregătire compoziție pentru plăcintă

Am adăugat prazul călit după ce acesta s-a răcit, și le-am amestecat bine. Am dat deoparte.

finalizare compoziție pentru plăcintă

Apoi mi-am pregătit tava pentru copt. Pentru a fi mai arătoasă plăcinta mea, am folosit o formă rotundă pentru tort, cu diametrul de 26 cm, însă se poate folosi orice formă se dorește. Ca la orice preparat pe care îl realizez, și de data aceasta am pus hârtie pentru copt pe toată suprafața tăvii să fiu sigură că nu se lipește nimic. Cam așa arată.

pregătire formă de copt

Cum am copt plăcinta cu praz?

Am început să așez cu grijă foile de plăcintă în tavă. După fiecare am uns cu unt topiit, sau cu ulei de măsline. Am aranjat în tavă cam 5 foi. Apoi am pus un strat foarte subțire de gris (ca sa se absoarbă excesul de lichid).

aranjare foi de plăcintă

Peste am pus jumătate din compoziția de praz, apoi încă două foi de plăcintă, desigur unse între ele, apoi restul de compoziție, și restul de foi deasupra. Am decupat marginile, am uns cu oul bătut plăcinta și marginile, iar cu foile mici rămase am făcut un decor deasupra, care a devenit crocant la cuptor.

plăcintă cu praz pentru copt

Am pus plăcințica la cuptor pentru 45 de minute. Apoi am lasat-o să se răcească la temperatura camerei.

servire plăcintă cu praz

Cum am servit eu această plăcintă cu praz

Eu cred că această plăcintă este bună și un pic călduță, alături de o lingură de smântână peste, însă a doua zi, de la frigider, alături de o salată de roșii delicioase de primăvară, castraveți, ridichii, ceapă roșie și mărar, este top.

plăcintă cu praz

Poftă bună,

Cristina

Alte idei de rețete pregătite cu foi de plăcintă, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close