Pentru ultima săptămână din august am ales să fac calamar umplut. Calamar umplut cu feta, ricotta și brânză de capră. O rețetă tot estivală, tot cu gânduri duse către țărmuri depărtate scăldate nesfărșit de valuri mai mici sau mai mari. Un festin din lucruri simple puse la un loc care știu că îmi vor bucura toate papilele gustative, dar mai ales toate simțutrile. Că nu-i așa? Mâncarea nu trebuie să fie doar sănătoasă, nu trebuie să fie doar gustoasă, trebuie să ne și facă să ne simțim bine.
Ingrediente pentru calamar umplut:
- 3 calamari fresh.
- 4 roșii
- 1 legătură de mărar
- 1 legătură de busuioc
- 1 legătură de mentă
- 5 căței de usturoi
- 1 legătură de pătrunjel
- 3 ardei kapia
- 5 linguri de ulei de măsline
- Sare
- Piper
- 1 lingură de reducție de oțet balsamic
- 1 linguriță de oregano fresh
- Capere
Instrucțiuni:
Am pus la copt ardeii.
Am crestat ușor roșiile și le-am opărit. Apoi le-am curățat de pieliță. Le-am tocat și le-am amestecat într-un bol cu usturoi, zeamă de lămâie, coajă de lămâie, busuioc și oregano. Am asezonat cu sare și le-am dat deoparte.
Am tocat pătrunjelul, menta și mărarul.
Am eviscerat calamarul. Tentaculele le-am prăjit la foc iute într-o lingură de ulei de măsline. Apoi le-am tocat și le-am pus într-un bol. Am pus peste feta, ricotta și brânza de capră, în proporție de 3/2/1. Am pus și ierburile tocate peste și am amestecat bine până am obținut un amestec omogen. Am asezonat cu piper și am dat deoparte.
Am scos ardeii de la copt, i-am curățat de pieliță și semințe apoi i-am tocat în robotul de bucătărie. Am adăugat o lingură de ulei de măsline și un cățel de usturoi și am mai mixat totul o dată. Am trecut crema obținută printr-o sită să fie cât mai fină.
Am dat deoparte.
Am scurs bine calamarii apoi i-am uscat cu prosape de hârtie. I-am umplut cu amestecul de brânză și i-am închis cu scobitori. I-am prăjit câteva minute pe toate părțile în două linguri de ulei de măsline și gata. Calamar umplut avem, sos de ardei copți avem. Să vedem cum am servit.
Cum am servit acest calamar umplut?
I-am scos pe un platou și i-am stropit cu pțină zeamă de lime și puțin ulei de măsline.
I-am servit fierbinți, așezați frumos peste crema de ardei copt cu usturoi si salata de roșii cu busuioc.
Fiecare aromă e la locul ei și o completează pe cealaltă. E de mâncat cu ochii închiși și visând la vară și la mare. Atât.
Să fiți sănătoși!
Rețete cu carne de pește găsiți aici.