Baklava cu apă de trandafiri

140
Baklava cu apă de trandafiri

Nu știu de ce lumea fuge când aude de făcut baklava. Azi am făcut baklava cu apă de trandafiri și vă spun sincer, e cel mai ușor desert de făcut din toate pe care le-am făcut până acum. Crocant, dulce, untos, plin cu nuci, iar aroma de trandafiri e dulcele care face diferența. Iar peste toate vin cu fistic sărat, să închid totul într-un echilibru perfect. 

Niciodată cafeaua de dimineață nu a fost mai bună.

Ingrediente pentru baklava cu apă de trandafiri:

  • 225 g de nucă
  • 225 g de nuci pecan
  • 200 g de fistic sărat
  • 5 g de scorțișoară măcinată
  • 500 g foi de plăcintă
  • 300 g de unt nesărat, topit
  • 185 g apă
  • 150 g zahăr
  • 15 ml de apă de trandafiri
  • 185 de g de miere polifloră
ingrediente Baklava cu apă de trandafiri

Instrucțiuni:

Am pornit cuptorul și am setat temperatura la 165 de grade C.

Am uns o tavă de 23×33 cu ulei.

Am măcinat nucile în robotul de bucătărie, nu prea tare, să mai rămân și cu textură crocantă. Apoi le-am pus într-un bol și le-am amestecat cu praful de scorțișoară.

Am topit untul apoi m-am apucat de montat prăjitura.

pregătire baklava

Am așezat două foi de prăjitură în tava pregătită.

Și de acum a început distracția. Cu ajutorul unei pensule, am uns foaia de deaspura cu o cantitate generoasă de unt. Apoi am adăugat încă o foaie și am uns din nou. Treaba asta se repetă de alte 7 ori, în total 10 foi. 

Apoi am împărțit amestecul de nuci în 4 și am presărat o primă parte peste nucile din tavă. Am întins nucile bine peste tot. 

montare foi

Apoi procedura de întins foi, unse una câte una, de data asta 5 la număr, după care am continuat cu ”umplutura”, apoi iar foi până am terminat nucile. Peste ultimul strat de nuci am întins 10 foi, tot una câte una, unse și ele.

Am tăiat prăjitura în diagonală dintr-o parte și din cealaltă, obținând astfel romburi.

Am dat tava la cuptor pentru o oră, ventilație sus și jos.

Când au mai rămas aproximativ 5 minute, am pus apa cu zahărul la fiert, amestecând până s-a dizolvat zahărul. Apoi am luat oala de pe foc și am adăugat mierea și apa de trandafiri și am amestecat bine. 

Am scos tava din cuptor și imediat am însiropat prăjirtura, sirop care a bolborosit frumos în tavă pentru căteva clipe.

Am lăsat prăjitura să se răcească peste noapte.

servire

A ieșit o baklava cinstită, care nu e pentru cei care țin diete, ce-i drept, dar care îți încălzește sufletul instant. Însiropată perfect, arome care peste noapte s-au îmbinat așa de fain încât pur și simplu nu m-am putut opri din mâncat.O să regret mai târziu asta. Nu e nici cea mai ieftină alegere, dar nici nu o fac toată ziua. Și da, e net superioară celor servite prin restaurantele din Timișoara. Să mă ierte cei care se simt vizați.

closeup

Pace&Love.

Andrei

Alte rețete dulci mai găsiți și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close