Frittata cu peşte afumat

186

Frittata cu peşte afumat

O să încep cu„ povestea batogului de crap”, minunat spusă de către producătorii acestui delicios preparat.

„La porţile Deltei Dunării, pentru prepararea acestei delicatese rafinate se foloseşte o reţetă transmisă din generaţie în generaţie, păstrată cu sfinţenie. Batogul, preţios la înfăţişare se obţine cu mult suflet, răbdare şi grijă, acestea fiind o parte din ingredientele reţetei tradiţionale.

Produsul este obţinut prin vechea metodă de afumare la rece, cu lemn de esenţă tare în care se regăseşte presărat piperul verde, legătura dintre Dunăre şi mare.”

Gata cu povestea, trecem la fapte!

Te tot gândeşti ce ai putea găti astăzi? Dacă da, atunci frittata este răspunsul pe care îl căutai.

Este o mâncare versatilă, a cărei preparare este o modalitate perfectă de a evita risipa alimentară, de a recicla alimentele şi de a realiza reţete noi, dar şi delicioase în doar câteva minute, chiar dacă nu prea ai chef să faci asta.

Ce este frittata de fapt? O omletă în care adăugăm fie legume, fie brânzeturi, fie peşte sau cartofi, dar şi alte ingrediente şi condimente după bunul plac şi poftă. O delicioasă mâncare pentru zilele în care alegi să stai în pijamale şi să transformi eventualele resturi din bucătărie în preparate delicioase. Este o stare de spirit, dar şi o aventură. O dată ce ai ingredientele, în cazul meu, cartofii, peştele şi ouăle, studiază frigiderul şi vezi unde duce această aventură.

Şi dacă tot am vorbit de ingrediente şi condimente să începem:

  • 150 gr de peşte afumat( batog de crap)
  • 2 felii de butterfish rătăcite prin frigider
  • 2 cartofi medii
  • 6 ouă
  • 2 fire de ceapă verde
  • 100 ml smântână pentru gătit
  • 25 gr capere în saramură
  • 2 cubuleţe de cremă de brânză
  • 25 gr unt pentru uns tava
  • ½ legătură de mărar
  • sare, piper după gust
  • coajă rasă de lime, după gust
  • 1-2 căţei de usturoi, opţional, pentru cei care nu concep peştele fără usturoi.

-pentru salată:

  • 2-3 ridichi
  • 1 fir de ceapă verde
  • sfeclă roşie
  • sare, piper, ulei, oţet după gust.

Cantitătile diferă în funcţie de numărul pofticioşilor de la masă. Eu vă recomand să pregătiţi cel puţin 2 tăvi!

 

ingrediente Frittata cu peşte afumat 

Cum am început?

Curăţăm şi spălăm legumele.

Cartofii îi curăţăm, îi tăiem felii rotunde sau rondele, cum vreţi voi să le spuneţi şi îi fierbem în apă cu un pic de sare cam 10 minute.

pregătire cartofi

Ceapa verde o curăţăm, o spălăm şi o tăiem mărunt.

Mărarul îl spălăm şi îl tocăm mărunt.

Peştele afumat îl tăiem felii sau după preferinţe.

Cum am continuat?

Într-un bol adăugăm smântâna pentru gătit şi ouăle, sare, piper după gust şi amestecăm cu telul până la completa omogenizare.

pregătire amestec cu ouă 1

pregătire amestec cu ouă 2

Adăugăm ceapa verde, mărarul şi caperele.

pregătire amestec cu ouă 3

pregătire amestec cu ouă 4

Într-o tavă ceramică unsă cu unt aşezăm pe rând cartofii, pe care i-am fiert anterior, deasupra punem peştele şi cuburile de cremă de brânză, sare, piper, coajă rasă de lime după gust, şi peste toate acestea punem amestecul de ouă, smântână pentru gătit, ceapă verde, mărar şi capere şi scuturăm un pic tava, astfel încât amestecul cu ouă să ajungă la baza tăvii.

montare frittata 1

montare frittata 2

montare frittata 3

montare frittata 4

Dăm totul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, în funcţie de cuptor, pentru 20-30 minute în funcţie de cuptor până ce frittata se rumeneşte frumos.

Dacă vrem să scurtăm timpul de preparare, coacem frittata într-o tigaie pe aragaz urmând aceeaşi paşi. Singura diferenţă este faptul că la un moment dat, cu ajutorul unei farfurii, dar şi cu atenţie vom întoarce frittata pentru a o coace şi pe partea cealaltă.

Cum am servit?

Alături de o salată de ridichi cu ceapă verde şi salată de sfeclă roşie, după preferinţe.

servire frittata

Alegeţi orice salată vă place, cele pe care le-am pregătit eu sau salată verde cu lămâie, ori o salată de ceapă roşie, de ce nu?, orice vă place şi vă inspiră.

Având în vedere anotimpul eu vă recomand salata de sfeclă roşie. Minunată alături de peştele afumat, dar şi alături de cartofi.

Poate fi servită atât rece cât şi caldă, aşa că se poate savura şi a doua zi la birou sau la şcoală, bineînţeles dacă rămâne.

secțiune frittata

Sper că v-am inspirat şi de această dată!

Pentru mai multe idei vă aştept pe facebook şi pe instagram.

 

Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că urmăriţi şi pentru susţinere!

Monica

Alte idei de Frittata, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close