Rețetă de astăzi, este una pe cât de simplă, pe atât de gustoasă și rafinată, datorită brânzeturilor care o completează.
Dauphinoise este o metodă de gătire a cartofilor originară din regiunea Dauphiné, situată intre Alpi și valea Rinului, în sud-estul Frantei. Practic, vorbim despre felii subțiri de cartofi, gratinate, cu un mix de brânzeturi ( în special gorgonzola și blue cheese), dar și o notă subtilă de usturoi.
Din câteva ingrediente, putem face preparate deosebite, care la prima impresie te duc cu gândul la farfurii rafinate. Însă cu puțină imaginație, din orice ingredient poți face un spectacol în farfurie.
Rețetă de astăzi are o nota rafinată, din acest motiv se potrivește chiar și de sărbători. Sunt mult mai deliciosi daca îi lăsați puțin la răcit.
Pentru Cartofi Dauphinoise avem nevoie de:
- 300 grame cartofi
- 100 grame gorgonzola
- 100 grame blue cheese
- 500 ml lapte
- nucșoară
- piper, sare, usturoi
- cimbru
- 4 linguri făină
- Parmesan
- cub unt
Cum am pregătit acest fel de mâncare
Am curățat cartofii, i-am spălat foarte bine, după care i-am feliat la mandolina ( puteți să îi feliați și cu un cuțit, însă fie felii foarte subțiri)
Între timp m-am ocupat de sosul bechamel. Am pus un cub de unt la topit, după care am adăugat faina și am amestecat cu un tel . Am adăugat și laptele, împreună cu toate condimentele și am lăsat pe foc până s-a îngroșat. La final am adăugat brânzeturile și am lăsat să se topească.
După ce sosul a fost gata, am început asamblarea. Am uns vasul cu puțin unt, am adăugat o lingură din sosul bechamel, după care am adăugat un strat de cartofi, sos, iar cartofi, iar sos, iar cartofi. La final sos și parmezan ras.
Am băgat tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 35 de minute, până brânzeturile s-au rumenit foarte bine.
Am servit totul alaturi de o salată din valeriană și roșii cherry și a fost o cina perfectă, aromată și gustoasă.
Pofta bună,
Alte rețete cu în care găsiți cartofi, aici.