Sharing bites

3.6K

sharing bites

Mâncarea care apropie nu este doar despre gust, ci și despre experiența împărtășită, despre momentele frumoase petrecute în jurul mesei, de a crea amintiri împreună. Sunt preparate ce încurajează socializarea, împărțirea și bucuria meselor alături de cei dragi. Fie că sunt feluri de mâncare ce se pot împărți sau rețete cu o poveste emoționantă, aceastea aduc oamenii împreună.

Cultura mesei comune există în multe tradiții gastronomice și este o expresie autentică a apropierii dintre oameni. Gătitul împreună și servirea unei mese calde creează o atmosferă caldă și primitoare, fiind un preparat ideal pentru familie și prieteni.

Ritualul de a împărți aceeași mâncare creează un sentiment de apropiere, comunicare și voie bună. Și cu asta sper că v-am convins să vă puneți pe treabă 😊

Ceea ce vă propun eu azi este un preparat foarte versatil. Recomandările mele de sosuri sunt doar niște idei, dar voi vă puteți pune imaginația la încercare jucându-vă cu gusturile, cantitățile și texturile.

Ingrediente pâinici (bites)

  • 500g faină albă
  • 1 linguriţă rasă de sare
  • 1 linguriţă cu vârf de zahăr
  • 7g drojdie uscată
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 325g apă călduță (sau ml, apa fiind singurul ingredient la care ml=g)
  • 100g mozzarella tăiată cubulețe

ingrediente pâinici

Ingrediente sosuri pentru bites

  • Sosul roșu

    • o conservă de 200g de roșii (facută piure cu blenderul)
    • câteva frunze mărunțite de busuioc proaspăt sau busuioc uscat
    • 50g chorizo
    • vreo 3 feliuțe (sau fiecare în funcție de curaj😊) de jalapeno, mărunțite
    • 150g mozzarella tăiată cubulețe
    • sare și piper după gust
  • Sosul cu ton

    • o conservă de ton în suc propriu (aprox.180g)
    • 2-3 fire de ceapă verde tăiate rondele sau o ceapă roșie de mărime medie, mărunțită
    • 150g cremă de brânză
    • sare și piper după gust
  • Sosul de brânză

    • 100g cheddar răzălit
    • 50g parmezan răzălit
    • 100g brie sau camembert, tăiat bucăți
    • 100g brânză cremoasă de capră
    • sare și piper după gust
  • Sosul cu pere

    • o pară, curățată de coajă și tăiată bucăți mai mici
    • 125g mascarpone
    • 75g gorgonzola
    • Semințe de pin (opțional)
    • sare și piper

ingrediente sosuri

Mod de preparare pâinici

Într-un bol încăpător se pun ingredientele în ordinea menționată, mai puțin mozzarella. Pentru a favoriza procesul de dospire este preferabil ca apa să fie doar ușor călduță – nu caldă căci va distruge drojdia. Se frământă bine, câteva minute, până rezultă o cocă cu suprafață uniformă. Evident că acest proces se poate face și în robotul de bucătărie.
După frământare, bila de aluat se lasă la dospit în bolul acoperit cu un capac sau folie alimentară.

aluat painici

Eu prefer să prepar aluatul cu o zi înainte și să las dospirea să se facă lent, în frigider. Da, aluatul va dospi și la rece, surprinzător. Acest proces, atunci când se face lent, aduce multiple beneficii aluatului despre care aș putea scrie multe, dar să nu uităm de la ce am pornit 😊

Când aluatul și-a dublat volumul putem să îl porționăm și să formăm bilele. Eu am cântărit aproximativ 25g de aluat/biluță, pentru că am dorit să fie uniforme. Fiecare bilă am aplatizat-o puțin în palmă și am pus câteva cubulețe de mozzarella. Am vrut ca brânza să se topească și să pătrundă în aluat. Dacă vreți să aveți un interior “brânzos” puteți tăia mozzarella în bucăți mai mari ca să nu se topească așa de ușor. Puteți chiar ține brânza la congelator vreo jumătate de ora.

formare pâinici

Se formează bilele de aluat cu brânza în mijloc, se așază în tava, de preferință tapetată cu hârtie de copt. Dacă nu aveți, vă sfătuiesc să ungeți bine tava. Se acoperă cu un șervet curat sau cu folie de plastic și se lasă la dospit, până pregătim sosurile.

Putem, tot acuma, să încingem cuptorul la 220°C.

Mod de preparare sosuri pentru bites

Prepararea sosurilor este foarte simplă dacă avem deja pregătite ingredientele așa cum am menționat anterior. Pentru fiecare fel trebuie doar să combinăm componentele în boluri separate, după care le transferăm în recipiente  rezistente la temperaturi ridicate.

pregătire sosuri

În acest moment verificăm pâinicile, iar dacă și-au mărit volumul considerabil, sunt gata de copt.

pâinici dospite

Se introduc în cuptorul încins în prealabil împreună cu sosurile, iar când pâinicile sunt rumenite după bunul plac totul este gata. Cu greu lăsăm totul să se răcorească câteva minute, după care totul este gata de servire.

servire sharing bites

După toată această aventură culinară, e timpul să ne bucurăm de rezultatul muncii noastre! Pâinicile pufoase și aromate, alături de sosurile cremoase și savuroase, sunt gata să aducă zâmbete și momente de apropiere la masă. Indiferent dacă le savurați în familie sau alături de prieteni, acest preparat este despre împărtășire, bucurie și gusturi care creează amintiri. Așa că nu ezitați să experimentați, să vă jucați cu aromele și, cel mai important, să vă bucurați de fiecare îmbucătură. Poftă bună și spor la gătit! 😊

degustare sharing bites

Diana

Alte idei de gustări bune de pregătit acasă găsiți și aici.

Join the Conversation

  1. Ce idee minunata. Sigur voi incerca.

    1. Draga mea, aștept cu nerăbdare să-mi spui cum a ieșit.

  2. Diana, sigur o sa sa incerc si eu reteta ta! Multumesc de idee. Musafirii nostri vor fi rasfatati cu aceste bites!

    1. Dragă Adi, nu-ți vei dezamăgi musafirii cu siguranță. Spor la treabă! Și să-mi spui cum a ieșit ☺️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close