Ăsta-i adevărul: când îți place băutura, porcul merge cu orice culoare de vin. Și cum o masă bună cere și o carne fragedă, azi am pregătit o scăricică de porc care se rupe de pe os, aromată și perfect echilibrată. Am lăsat-o să-și tragă gustul dintr-un amestec de condimente bine alese, am gătit-o lent, cât să devină fragedă, apoi am tras-o rapid la wok, ca să capete crustă și profunzime. Lângă ea, o salată iceberg simplă, dar exact ce trebuie pentru un contrast răcoritor.
Ingrediente scăricică de porc cu mirodenii și salată iceberg
Pentru scăricică de porc:
- 1 scăricică de porc (curățată de pielițe și tăiată os cu os)
- 1 linguriță pudră de usturoi
- 1 linguriță pudră de ghimbir
- 1 linguriță pudră de turmeric
- 1 linguriță chimion măcinat
- 1 linguriță boia picantă
- 1 linguriță mix de condimente Togara (sau orice mix asiatic găsești prin prăvălie)
- 1 linguriță susan negru
- 2 linguri sos de soia
- 1 lingură ulei de susan
- 1 linguriță sos de pește
- 1 fir de ceapă verde, tocată
- 1 cățel de usturoi, mărunțit
Pentru salată:
- 1 salată iceberg
- 2 linguri maioneză
- 1 linguriță zeamă de lămâie
- 1 linguriță susan
- Sare și piper, după gust
Cum am pregătit scăricica
Am început prin a curăța scăricica de pielițele subțiri care, dacă le lași, pot face carnea să rămână tare. Am tăiat-o os cu os, astfel încât să fie bucăți egale, numai bune de gătit uniform. Apoi am pregătit amestecul de condimente: usturoi, ghimbir, turmeric, chimion, boia picantă și mixul Togara, toate combinate bine. Am presărat condimentele peste carne și le-am masat ușor, astfel încât fiecare bucată să fie bine acoperită.
Am pus scăricica în oala sub presiune, cu foarte puțin lichid, doar cât să ajute carnea să se gătească fără să fiarbă de tot. Am lăsat-o acolo 25 de minute, timpul perfect ca să devină fragedă, dar să nu se desprindă complet de pe os.
Cum am tras carnea la wok
Când timpul s-a scurs, am scos scăricica din oală și am lăsat-o câteva minute să se odihnească. Între timp, am încins un wok cu ulei de susan și am aruncat în el un fir de ceapă verde tocată și un cățel de usturoi mărunțit. Am lăsat-le să-și elibereze aroma, apoi am pus bucățile de carne și le-am tras bine, cât să prindă o crustă frumoasă. Am mai adăugat puțin sos de soia, cât să echilibreze condimentele și să lege toate aromele.
Cum am făcut salata
Salata iceberg nu are nevoie de prea multe complicații. Am rupt-o în bucăți mari, apoi am amestecat maioneza cu zeama de lămâie, sare și piper. Am turnat dressingul peste salată și am presărat deasupra puțin susan, atât pentru gust, cât și pentru textură.
Cum am servit
Am așezat scăricica pe un platou, iar lângă ea, salata rece și crocantă. Ca să arate și mai bine, am mai presărat puțin susan negru peste carne și am pus niște ceapă verde tăiată fin deasupra.
Rezultatul? O combinație perfectă între frăgezimea cărnii, aroma intensă a condimentelor și prospețimea salatei. Simplu, rapid și incredibil de bun. Spor la gătit și să fie cu poftă!
Aici vă las și rețeta video.
Să fiți sănătoși!
Alte rețete cu carne de porc mai găsiți și aici.