Tocană de vită și salată caldă de varză roşie şi gutui

555

Astăzi vă voi prezenta o rețetă de tocană de vită și salată caldă.

Am îndrăznit să abuzez de arome şi nu am greşit, atunci cȃnd mi s-a făcut poftă de tocană de vită condimentată, gătită lent sub capac, la foc mic, servită cu o salată caldă dulce-acrişoară de varză roşie şi gutui şi pȃine proaspătă. E un fel de mȃncare pe care îmi place să îl fac mai ales iarna, la sfȃrşit de săptămȃnă, cȃnd, după ce pun mȃncarea în cuptor, pot savura un ceai cu o carte în mȃnă, cuibărită sub pătură şi învăluită în nişte combinaţii de arome incredibile, aşteptȃnd ca prȃnzul să fie gata.

Ingrediente tocăniță de vită
Ingrediente tocană de vită condimentată

·   500-600 g pulpă de vită;

·   350 g rădăcinoase (2 morcovi, 1 păstȃrnac şi 1/2 ţelină mică);

·   250 g cartofi albi (3 cartofi medii);

·   250 g ceapă roşie (2 cepe medii);

·   5 g usturoi (3 căţei de usturoi)

·   60 g unt;

·   1-2 linguri de făină;

·   150 ml bulion de roşii;

·   150 ml vin roşu sec de calitate;

·   150 ml supă de vită sau de legume, plus 50 ml de adăugat pe parcurs;

·   cȃte 1/2 linguriţă din următoarele condimente: seminţe de fenicul întregi, fulgi de chili, praf de ghimbir, nucşoară rasă;

·   1 linguriţă de boia;

·   1 baton de scorţişoară, 1 stea de anason;

·   sare şi piper negru măcinat;

·   1 crenguţă de rozmarin proaspăt.

Ingrediente salată caldă de varză roşie şi gutui
Ingrediente salată caldă de varză roşie şi gutui

·   600-700 g varză roşie (o căpăţȃnă medie);

·   1 gutuie mare cu coajă;

·   80 g unt;

·   1 lingură de ulei;

·   2-3 linguri de oţet balsamic;

·   2-3 cuişoare, 10-12 boabe de ienupăr zdrobite uşor, 1/2 linguriţă de seminţe de fenicul zdrobite uşor;

·   sare şi piper;

·   1 crenguţă de rozmarin proaspăt.

Preparare tocană condimentată de vită

O oală de fontă sau o cratiţă cu fund dublu sunt cele mai potrivite pentru această tocană gătită lent, inspirată din reţeta de boeuf bourguignon. Mai întȃi, am pregătit carnea şi legumele. Am topit nişte cuburi de supă înghețată, concentrată de legume – un ingredient simplu făcut în casă, pe care îl folosesc ca înlocuitor al apei şi ca bază pentru diferite mȃncăruri, ce îmbogăţeşte gustul din farfurie. Am tăiat legumele în formă de rondele, respectiv cuburi de 2 cm, iar carnea spălată şi tamponată cu un prosop de bucătărie curat, în bucăţi de 2-3 cm. Am pudrat cuburile de carne cu făină. Am încins în oală uleiul şi două treimi din cantitatea de unt, pe aragaz, la foc mic. După ce am aruncat în oală seminţele de fenicul (zdrobite uşor cu piuliţa pentru a li se elibera uleiul) şi le-am amestecat pentru cȃteva secunde, am adăugat batonul de scorţişoară şi steaua de anason. Această etapă este foarte importantă pentru ca aromele ce vor pătrunde în carne să poată fi eliberate. După alte cȃteva secunde, am adăugat carnea, pe care am rumenit-o timp de 10 minute, apoi, legumele (în afară de cartofi), pentru cȃteva minute, pȃnă cȃnd s-au călit uşor. 

La final, am amestecat în oală restul ingredientelor, am pus deasupra untul rămas şi am aşezat oala cu capacul deasupra în partea de jos a cuptorului preîncălzit la 160 de grade celsius (treapta mică la cuptoarele pe gaz). La jumătatea drumului am verificat dacă a scăzut şi am adăugat cei 50 ml de supă pregătiţi în plus. 3 ore au fost suficiente pentru ca aromele să transforme tocana într-un prȃnz minunat, ce şi a doua zi este la fel de gustos.

Preparare tocăniţă de vită condimentată, cu salată caldă de varză roşie şi gutui
Preparare salată caldă de varză roşie şi gutui

Cu jumătate de oră înainte ca tocana să fie gata, am pregătit o cratiţă cu fundul gros. Am încins în ea, pentru cȃteva secunde, seminţele de fenicul zdrobite uşor, după care am adăugat untul, varza roşie tăiată fideluţă, gutuia tăiată în cuburi de 1 cm, oţetul balsamic, crenguţa de rozmarin şi restul condimentelor. 

Preparare salată caldă de varză roşie şi gutui

Am pus capacul şi am înăbuşit totul la foc mic, timp de jumătate de oră, amestecȃnd din cȃnd în cȃnd pentru ca varza şi gutuia să nu se prindă.

După ce tocana a fost gata, am rupt cȃteva bucăţi de pȃine proaspătă şi am pus un cubuleţ de unt peste salata caldă – un comfort food ideal pentru a fi pregătit şi savurat în zilele friguroase de la sfȃrşit de saptămȃnă.

Aceasta este rețeta pentru o tocană de vită și salată caldă delicioasă!

S-aveți poftă,

Gabi

Găsiți aici mai multe rețete de tocane de vită.

Rețetă de tocăniţă de vită condimentată, cu salată caldă de varză roşie şi gutui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close