Găsim iz de primăvară zilele acestea la fiecare pas pe care-l facem. Că e in aer sau în sărbătorile iubirii, unele importate, altele resuscitate din mândrie patriotică, e aici. Si ne bucurăm de el. De Dragobete am gătit – tocănița de hribi – o mâncare care se face foarte ușor, dar mai ales repede. Suficient de repede încât să mai rămână timp să-mi iau iubita de mână și să apucăm să ne plimbăm și prin oraș. Iar mămăliguța cu brânză de burduf se face practic singură. În mai puțin de o oră te poți bucura de o mâncare extraordinar de gustoasă.
Ingredientele pentru tocăniță de hribi:
-Două legături de ceapă verde
– 300 g de Hribi (congelați)
-150 g Ghebe (congelate)
-o mână de urechi de lemn
-două linguri de smântână grasă (am folosit smântână de casă, e altceva)
-1 legătură frunze de pătrunjel
-Sare
-Piper
-1 linguriță pastă Miso alb
-6 căței de usturoi
-ulei de măsline
-o lingură de unt gras
Ingredientele pentru mămăliguță cu brânză de burduf:
-50g de unt
-240 g de mălai
-720 ml de apă sau supă de legume
-200 g smântână grasă
-200 g de brânză de burduf
Instrucțiuni mămăligă
Începem cu mămăliga, gătirea se face in aproximariv 45 de minunte.
Am pornit cuptorul și am setat temperatura la 175°C.
Am tapetat bine un vas de iena cu unt, astfel mămăliga nu se va prinde de vas.
Am pus mălaiul, smântâna, supa de legume, sare, piper și untul, apoi am amestecat bine totul.
Am dat mămăliga la cuptorul preîncălzit și am setat timerul la 30 de min.
După cele 30 de minute, am pus în mămăligă brânza de burduf și am amestecat bine.
Am băgat mămăliga înapoi în cuptor pentru încă 15 minute.
Instrucțiuni tocăniță de hribi
Cât timp se face mămăliga mă ocup de tocănița de ciuperci.
Am pus urechile de lemn în apă fierbinte unde le las 15 minute.
Între timp toc ceapa, pe care o pun la călit într-o lingură de unt și ulei la foc mediu.
Toc ciupercile cuburi, apoi toc frunzele de pătrunjel proaspăt.
Am scos urechile de lemn din apă, iar apa am strecurat-o. Nu o arunc niciodată pentru că e plină de aromă faină.
Pun hribii și ghebele peste ceapa ușor călită și setez timerul la 15 min.
După 5 minute adaug și urechile de lemn și amestec ușor totul să nu fac piure de ciuperci in tigaie.
Adaug două linguri generoase de smântână și o incorporez în sosul format deja.
Am adăugat și puțin din apa în care au stat urechile de lemn.
Am adăugat o linguriță de pastă Miso alb.
Am adăugat pătrunjelul tocat, usturoi, sare și piper proaspăt sfărâmat și e gata.
Astfel am pus pe masă o cină rapidă și deosebit de gustoasă. Așa ne-a mai rămas timp și să cutreierăm orașul într-o minunată plimbare de seară.
Până data viitoare.
Să fiți sănătoși!
Alte rețete cu ciuperci găsiți și aici.