Ador să merg în piață. Mi se pare că este un loc minunat să-ți găsești inspirația. Mai ales când este sezon. Îmi place totul, de la fortofă și aglomerație, gălăgie,diversitatea legumelor, fructelor, până la faptul că de fiecare dată vin acasă cu ingrediente care nu se află pe lista de cumpărături, care ulterior vor face parte dintr-o nouă rețetă. Așa ajungem și la rețeta de astăzi, inspirată evident din vizita de la piață, și anume Tocană de năut. La această rețetă au fost complici niște morcovi (musai cu frunze deoarece sunt mai gustoși), ardei copți, roșii și vedeta, năutul. Ce a rezultat, vă las să descoperiți mai jos.
Ingrediente Tocană de năut:
- 2 pulpe de pui
- 1 ceapă
- 3 morcovi (cu frunze)
- 300 grame ardei copți
- 25 ml ulei
- 240 grame năut fiert (o conservă)
- 3-4 grăunți de usturoi
- 1 linguriță boia dulce
- 1 linguriță boia afumată
- 1 vârf linguriță chimen măcinat
- 1 vârf linguriță turmeric
- 1 linguriță cimbru
- 1 linguriță pătrunjel uscat
- Sare
- Piper
- 200 grame roșii cuburi
- 100 grame roșii pasate
- 300 ml apă sau supă de pui/legume
Mod de preparare Tocană de năut:
Pentru început am pregătit toate ingredientele. Pulpele le-am spălat bine și le-am tăiat pe jumătate. Apoi am trecut la legume. Am tocat ceapa mărunt, morcovii i-am tăiat felii cam de un cm grosime iar ardeii copți i-am taiat bucăți mici.
La următorul pas am pus uleiul la încins într-o cratiță, am pus sare si piper pe pulpe, apoi le-am pus la călit cu pielea în jos, pentru 10 minute, la jumătatea timpului întorcându-le pe partea cealaltă.
După cele 10 minute (sau timpul în care s-au rumenit pe ambele părți), am scos pulpele pe o farfurie și în loc, la călit, a trecut ceapa. Am lăsat-o și pe ea câteva minute, apoi lângă ea au venit și morcovii.
Am amestecat din când în când, iar după 5 minute am adăugat și usturoiul pisat și am lăsat un minut pentru a-și distribui aroma. În oală apoi au urmat ardeii copți, roșiile cuburi si cele pasate. Am așteptat să fiarbă, după care am adăugat supa/apa fierbinte, năutul și condimentele.
După 5 minute de fiert, am pus sare, după gust, și am adăugat pulpele. Am lăsat la fiert aproximativ 45 de minute cu capacul pus, iar dupa cele 45 de minute, am luat capacul și am mai lăsat să fiarbă până când sosul a scăzut și a ajuns la consistența dorită, cam 25-30 minute.
Mod de servire Tocană de năut:
Se poate servi în mai multe combinații. Cu pâine proaspătă, cu orez , poate chiar și cu piure de cartofi. Eu am servit cu o porție de orez alb fiert, cu care a mers de minune.
Super! Respect maxim pentru munca pe care o faci!