Dacă în ultimele săptămâni v-am purtat prin bucătăriile orientului mijlociu, azi trecem scurt prin Italia. Lasagna cu vinete, un preparat care nu are nevoie de prea multe prezentări, dar care trebuie musai încercat. E un preparat care definește perfect starea italiană ”dolce far niente”. Se face foarte ușor, e plin de arome senzaționale și e prietenos cu buzunarul.
Ingrediente pentru lasagna de vinete:
- Trei vinete
- Ulei de măsline extra virgin
- Mozzarella fior di latte
- Grana padano
- ceapă roșie mică
- Cinci căței de usturoi
- Două lingurițe de oregano și busuioc-uscate
- cutie de rosii pasate
- Ricotta
- Sare și piper
- Busuioc proaspăt
Intrucțiuni:
Începem cu sosul de roșii:
Am încins, într-o tigaie, două linguri de ulei de măsline extra virgin. Am aromatizat uleiul cu un cățel de usturoi și tije de busuioc. După ce și-au făcut treaba le-am scos și am pus la călit ceapa tocată mărunt. Când ceapa și-a schimbat ușor culoarea, am adăugat și roșiile pasate. Am lăsat să dea un clocot la foc mic, am luat tigaia de pe foc și am pus usturoiul zdrobit. Am dat deoparte.
Am tăiat vinetele rondele nici prea subțiri, nici foarte groase. Le-am asezonat cu sare și le-am lăsat căteva minute să elimine din apă.
Apoi le-am prăjit aproximativ 5 minute în ulei bine încins, după care le-am scos pe hârtie absorbantă.
Asamblarea:
Am folosit un vas de iena în care fac de obicei cozonac.
Pe fundul vasului am pus două linguri bune de sos de roșii. Peste sos am așezat felii de vinete. Peste ele am pus două linguri de ricotta și o bilă de mozzarella ruptă în bucăți mai mici. Peste mozzarella am presărat parmezan pe care l-am ras înainte. Am repetat mișcarea până am rămas fără ingredinte. Ultimul strat l-am făcut din două bile de mozzarella cu ricotta și parmezan.
Toată treaba asta a mers la cuptorul preîncăzit la 200 de grade celsius pentru 30 de minute.
Gata! E un vis din brânză, roșii și vinete!
Inițial voiam să fac o variantă vegană, dar mi-am adus aminte că îmi doresc să vizitez cetatea eternă și nu voiam să fiu excomunicat pentru blasfemie că am folosit brânză de caju în loc de mozzarella.
Să fiți sănătoși!
Alte rețete cu vinete mai găsiți și aici.