Atunci când începe postul, mulți dintre noi începem să căutăm a inventa tot felul de rețete sofisticate, pentru a încerca să recreem gustul, sau textura alimentelor din carne, pentru a ne păcăli papilele gustative, „nici nu simți că e de post”.
Au contraire, azi am luat două plante foarte simple, dar cu mult potențial, cartoful și urzicile. Așa am ajuns să gătesc chiftele de cartofi cu mâncare de urzici. Nu au gust de carne, nici nu am vrut asta, dar este o combinație grozavă de crocant și fin, cu arome fresh, ba mai mult, urzicile sunt și foarte sănătoase.
Ingrediente pentru chiftele de cartofi cu mâncare de urzici
- Cartofi 1kg
- Urzici 500g
- Făină 150g
- Ceapa verde 3 legături
- Usturoi verde 2 legături
- Usturoi pudră
- Boia
- Harissa
- Sare
- Piper
Mod de preparare chiftele de cartofi
După ce am curățat cartofii, i-am dat pe răzătoarea mare, apoi i-am clătit cu apă rece de două ori și i-am scurs bine. Am presărat sare peste ei, am amestecat și am lăsat sarea să extragă apa din ei cam jumătate de oră.
Un pas foarte important a fost să storc cât de multă apă din cartofi. Într-un bol mare am pus cartofii, 75g de făină, usturoi pudră, boia, harissa și două cepe verzi tocate fin. Am amestecat bine, iar când am avut o compoziție omogenă, am format biluțe nu prea mari.
Ultimul lucru de făcut a fost să prăjesc chiftelele până au devenit aurii la exterior.
Mod de preparare mâncare de urzici
Urzicile proaspete le-am spălat foarte bine, am pus puțină apă la fiert, apoi am adăugat câte puțin din urzici, până când toate au încăput. Motivul pentru care am folosit puțină apă și am adăugat treptat urzicile este pentru că am vrut ca la final, apa care rămâne să fie concentrată cu aromă de urzici. După le-am opărit, am scurs urzicile și le-am tocat mărunt.
Într-o cratiță am călit ceapa și usturoiul verde, apoi am presărat 75g de făină, în timp ce amestecam pentru a nu forma cocoloase, după care am turnat o parte din apa în care am fiert urzicile, amestecând constant cu telul. Când compoziția s-a omogenizat am pus și urzicile în ecuație și am dat gust cu sare și piper.
Am lăsat să fiarbă la foc mediu aproximativ 10 minute, până când sosul a ajuns la textura dorită.
Acestea fiind spuse, am ajuns la finalul preparatului meu de azi, chiftele de cartofi cu mâncare de urzici. Vă recomand să încercați și vă promit că veți reveni.
Ținem aproape,
Alte rețete de chiftele găsiți și aici.
Vai ce bine arata doamna! Extraordinar.