Pandișpan cu rubarbă și bezea crocantă

367

Cine mă cunoaște stie că nu îmi place să risipesc mâncarea, găsesc mereu o solutie pentru orice rest de fruct și nu numai. Povestea acestui pandișpan începe cu un borcan de albușuri rămase de la o cremă de vanilie. La cremă am folosit doar gălbenușurile și am rămas cu aceste albușuri pe care nu am vrut sa le risipesc. Totul s-a potrivit perfect cu o vizită la piața care s-a lăsat cu rubarbă, multă rubarbă, că nu am luat numai 5 tije, în piață sunt mesele pline cu rubarbă zilele acestea. Deci pentru azi avem ca desert – pandișpan cu rubarbă și bezea crocantă.

Vă îndem să fiți creativi și să vă jucați cu tot ce ne oferă mama noastră bună, mama natură. 

Ingrediente pentru Pandișpan cu rubarbă și bezea crocantă

Pentru blat:

 • 200 g albuș
 • 200 g zahăr tos
 • 100 g unt
 • 200 g făină
 • 20 ml rom
 • 5 g praf de copt
 • Coaja rasă de la o lămâie
 • Sucul de la o lămâie
 • lingură rasă de gris
 • 5 tije de rubarbă + o lingura de zahăr

Pentru bezea:

 • 150 g albuș
 • 150 g zahăr
 • Coaja de la o lămie
 • lingură suc de lămâie

În plus: 

 • hărtie de copt și puțin unt pentru uns tava
Ingrediente pentru pandișpan cu rubarbă și bezea crocantă

Modalitate de preparare Pandișpan cu rubarbă și bezea crocantă

Pregătire ingrediente pentru pandișpan cu rubarbă și bezea crocantă

În primul rând, am spălat bine bine tijele de rubarbă și lămâia, am cântărit toate ingredientele și m-am apucat de treabă.

Am început cu tijele de rubarbă pentru că acestea trebuie să stea puțin cu o lingură de zahăr cât să își lase puțin din suc. Așadar tijele de rubarbă gata spălate, le-am decojit frumos de coajă și le-am tăiat bucățele mici, circa 2 – 3 cm. Apoi le-am pus într-un bol și am presărat lingura de zahăr peste acestea. Le-am lăsat la odihnit până mi-am pregătit și restul ingredientelor.

Am dat coaja de lămâie pe răzătoare, apoi am stors sucul de lămâie, am topit untul. Praful de copt l-am cernut peste făină și l-am încorporat cu o spatulă.

Ingrediente pentru pandișpan cu rubarbă

Acum când totul este pregătit a mai rămas doar să îmi pregătesc forma de copt și să pornesc cuptorul la 180°C. 

E important să avem formele de copt pregătite atunci când urmează să coacem un blat, mai ales că pandișpanul meu este doar cu albuș de ou. Trebuie să ne mișcăm repejor, să nu îl lăsăm prea mult să aștepte.

Am început prepararea pandișpanului cu rubarbă astfel:

Am pus un praf de sare peste albușuri, le-am bătut cu mixerul la viteză mică pentru început, până au început albușurile sa se destindă. Am adăugat zahărul treptat până când a început să capete forma unei bezele. Am continuat cu untul topit, l-am turnat în fir peste aluat, am pus și zeama de lămâie iar la final am pus cei 20 ml de rom.

Făina am încorporat-o în aluatul-bezea cu o spatula, cu mișcări de sus în jos, ca să nu distrug bulele de aer încorporate în albușul. Am presărat apoi coaja de lămâie și am continuat să încorporez ingredientele din urmă până când aluatul s-a omogenizat. 

Am turnat aluatul în tava de copt pregătită cu hârtie de copt și unsă cu unt pe margini. Apoi am presărat pe toată suprafața aluatului grișul mai sus menționat și am început sa așez bucățile de rubarbă bine scurse de suc.

Grisul are rolul de a absorbi din umezeala bucăților de rabarbă.

preparare pandișpan

Am pus pandișpanul cu rubarbă la cuptor, timp de 30 minute. Între timp mi-am pregătit ingredientele pentru bezeaua pe care urmează să o pun peste pandișpanul din cuptor.

coacere pandișpan cu rubarbă

Bezea crocantă

Și am început să bat albușurile cu un praf de sare, când albușurile au început să crescă am adăugat zahărul tos, treptat, am bătut în continuare până compoziția a devenit bezea, spre final am adăugat zeama de lămâie. 

Ingredient pentru bezea crocantă

Coaja de lămâie am adăugat-o la sfârsit și am încorporat-o cu o spatulă, am vrut ca firicelele de coajă de lămâie să rămână înregi în bezea. 

Când cele 30 de minute au trecut, am scos pandișpanul din cuptor și am turnat bezeaua peste acesta. 

pandișpan cu rubarbă și bezea crocantă
bezea

Am pus pandișpanul la cuptor pentru încă 20 de minute, când pandișpanul cu rubarbă și bezea a fost gata, l-am decorat cu niște afine și frunze de mentă, este delicios, acrișor și răcoros.

Perfect pentru o zi fierbinte de mai. Poftă bună!

Ionela.

Alte idei de deserturi găsiți aici.

Join the Conversation

 1. Cate oua pt blat si bezea ?

 2. Ionela says:

  Bună ziua, 7 albușuri pentru blat iar bentru bezea 5 albușuri

 3. Molnar-Kovacs Viorica says:

  Multumesc pentru reteta.Este pe gustul meu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
AdiHadean.ro © Copyright 2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Close